Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворена деоница „Ипсилон“ крака од Сомборског до Бачкотополског пута

22.08.2017.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, и градоначелник Суботице Богдан Лабан, пустили су данас у саобраћај деоницу „Ипсилон“ крака код Суботице, од Сомборског до Бачкотополског пута. Дужина изграђене деонице је око пет километара, ширина коловоза је 10,20 метара, а укупна вредност радова око 224,3 милиона динара, са ПДВ-ом. Извођач радова је конзорцијум „Војпут“ а.д. из Суботице.

11286_1.jpg 

Том приликом министарка Михајловић је изјавила да је циљ Владе Србије завршетак целог „Ипсилон“ крака у 2019. години.

– Завршили смо 6,5 километара пута за 10 месеци, за разлику од наших претходника који су на овој деоници радили више од 20 година. Циљ Владе је да у 2019. години имамо изграђен цео ’Ипсилон’ крак, односно обилазницу око Суботице која ће повезати граничне прелазе Хоргош и Келебију и допринети да се тешки теретни камиони који свакодневно пролазе кроз центар Суботице преусмере на нову саобраћајницу – навела је Зорана Михајловић.

Надам се да ништа што се буде радило у инфраструктури неће бити недосањани сан, већ да ћемо оно што планирамо да и реализујемо, истакла је министарка Михајловић, и подвукла да су Србији потребни путеви.

– Не постоји ниједан град који не вапи да има одређене обилазнице, јер се привреда полако буди и морамо бити спремни за нове инвеститоре. Радови на изградњи ’Ипсилон крака’, планирани за идућу годину, биће настављени већ крајем ове године и надам се да ће све бити спремно да почетком септембра кренемо у јавни позив и наставимо да радимо нових пет километара ове саобраћајнице – рекла је потпредседница Владе Зорана Михајловић.

Иштван Пастор је оценио да је овај пројекат од животног значаја за Суботицу, како са привредног аспекта, тако и из угла изградње града у којем се може боље живети.

– Мерило озбиљности политике јесте да се договорено и испуњава. Зато са задовољством могу да констатујем да је ова деоница завршена и пре договореног рока, те да се стварају могућности да се оно што је било планирано за следећу годину започне већ у овој години – казао је, између осталог, Иштван Пастор.

Градоначелник Лабан је подсетио да су, после вишегодишњег застоја, почетком новембра 2016. године настављени радови на изградњи обилазнице око Суботице, такозваног „Ипсилон” крака који, пре свега, треба да измести тешки теретни саобраћај из центра града и повеже северни део ауто-пута на Коридору 10 са Граничним прелазом „Келебија”.

11286_2.jpg

Нагласио је да су Влада Републике Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре препознали саобраћајни, инфраструктурни и економски значај ове повезнице како за град Суботицу, тако и за Републику Србију, и решили да се у наредних неколико година тај пројекат – започет пре скоро 27 година – коначно и реализује.

– Након отварања за саобраћај прве деонице ’Ипсилон’ крака, од петље „Суботица-југ“ до кружне раскрснице са Биковачким путем, 23. марта ове године, рекао сам да је актуелном руководству града Суботице један од приоритета и уређење градских саобраћајница, првенствено Толминске улице, односно деонице од НИС Петрол бензинске пумпе на Београдском путу до Биковачког пута. На наше велико задовољство, али и на задовољство свих грађана, радови на реконструкцији те саобраћајнице су, практично, већ завршени – рекао је градоначелник Лабан, и додао да је извесно да ће све што је актуелно руководство града Суботице обећало грађанима на почетку мандата бити реализовано и да ће суботичка локална самоуправа и убудуће чинити све да живот свих грађана Суботице буде бољи и квалитетнији.

Изградња леве траке ауто-пута Е75, деоница: Гранични прелаз „Келебија“ – петља  „Суботица југ“, од кружне раскрснице са Сомборским путем до кружне раскрснице на Бачкотополском путу, започета је 5. маја, а завршена 31. јула 2017. године, два месеца пре уговореног рока.