Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана друга ванредна седница Скупштине града

25.08.2017.

У Великој већници Градске куће одржана је 2. ванредна седница Скупштине града са једном тачком дневног реда – Доношење Решења о доношењу програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града Суботице у 2017. години. Одборници су са 42 гласа за, 12 против и два уздржана гласа усвојили Решење.

 11295_2.jpg

У складу са Законом и упутством Министарства, Комисија коју је образовао градоначелник израдила је предлог Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта града Суботица за 2017. годину.

Програм се састоји из три дела, а то су: опште одредбе, услови заштите на простору заштићених природних добара и заштита пољопривредног земљишта у својини Републике Србије, као и план коришћења пољопривредног земљишта са програмом радова.

Тренутно стање заштите и уређења захтева знатно већи број и опсежније мере и радове од предложених. Међутим, лимитиран износ средстава који се очекују за ове намене био је разлог да се утврде приоритети: изградња, уређење и одржавање пољских путева, изградња и одржавање канала за одводњавање, подизање ветрозаштитних појасева, едукација, противградне мере, наводњавање и побољшање квалитета обрадивог пољопривредног земљишта.

Средства за ове намене обезбедиће се од накнаде за давање у закуп земљишта у државној својини (Граду припада 40 одсто остварених средстава) и од накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта, где Граду такође, припада 40 одсто остварених средстава.

Очекивана средства од накнаде за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта су 1.000.000 динара, планирана средства од закупа пољопривредног земљишта у државној својини по програму 2017. године износе 63.525.000 динара, односно укупно 64.525.000 динара.

Пољопривредно земљиште у својини Републике Србије користи се у складу са Законом и овим програмом. Према подацима Службе за катастар непокретности утврђено је да на територији града Суботице има 16.672,9735 хектара пољопривредног земљишта у својини Републике Србије. Овим Програмом се предлаже да се у закуп у 2017. години изда 15.919,85 хектара. Уговор о закупу закључују закупац и Министарство.