Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботица добила први аутоматски путни прелаз

30.08.2017.

Извршни директор за управљање јавном железничком инфраструктуром Милан Шеган и директор Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистчко планирање и становање Суботица Предраг Радивојевић отворили су реконструисани и модернизовани путни прелаз који се налази на укрштању магистралне пруге Суботица – Богојево – државна граница – Ердут и Грабовачке улице (Пролетерских бригада). У први модернизовани путни прелаз у нашем граду, опремљен аутоматским уређајем за обезбеђење саобраћаја са контролним сигналима, полубраницима, електропоставним справама и светлосним путопрелазним сигналима Град Суботица и „Инфраструктура железнице Србије“ а.д. инвестирали су 19.257. 288 динара.

11308_1.jpg

Милан Шеган је, тим поводом, изјавио да је данас пуштен у рад савремен путни прелаз са највећим степеном сигурности и по ЕУ стандардима.

– Рад путног прелаза је такав да воз самом наиласком на укључају и искључају аутоматски подиже и спушта рампа код путног прелаза. У Србији имамо око 300 аутоматизованих и око 250 механичких путних прелаза. Наш план је да аутоматизујемо што више путних прелаза, што сами, као 'Инфраструктура железнице Србије', што у сарадњи са локалним самоуправама. Ово је једини овакав прелаз у Суботици – истакао је Милан Шеган.

Предраг Радивојевић је рекао да је у циљу подизања нивоа безбедности на локалним путевима и улицама отворен путни прелаз у Грабовачкој улици и да је ово је пример добре сарадње „Инфраструктура железнице Србије“ и локалне самоуправе.

– Укупна вредност инвестиције је око 19 милиона динара, а локална самоуправа, односно Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање становање учествовало је са 7,2 милиона динара. Ми ћемо се трудити да наставимо изузетно добру сарадњу са 'Инфраструктуром железнице Србије'. Наш договор је да, у циљу подизања нивоа безбедности железничког и друмског саобраћаја, и у будућем периоду покушамо да обезбедимо средства и годишње аутоматизујемо барем по један путни прелаз у нашем граду – нагласио је Радивојевић.

У складу са eвропским железничким стандардима овај савремени  електронски  уређај са највишим нивоом сигурности СИЛ-4 (СИЛ – ниво интегритета сигурности), произвела и уградила домаћа фирма „Signlling & Control“ из Београда.