Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Положен камен темељац за производни погон компаније „Каминада“

07.09.2017.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Суботице Богдан Лабан и власник италијанске компаније „Каминада“ Алдо Каминада положили су данас, у Индустријској зони „Мали Бајмок“ у Суботици, камен темељац за изградњу нове фабрике. Након полагања камена темељца, Игор Мировић и Богдан Лабан обишли су „Велику терасу“ на Палићу, где започињу радови на реконструкцији овог објекта значајног за развој туризма целог краја.

11343_1.jpg 

Алдо Каминада је изјавио да је погон „Каминаде“ прва међународна фабрика кровне групе „Тинк пластик“ која се гради ван Италије и да, захваљујући свим институцијама српске супер-способне државе, за свега шест месеци од куповине земљишта почиње изградња овог погона високе технологије за термопластичну израду калупа путем инјекцијског убризгавања.

Ово је прва фаза инвестиције и подразумева изградњу хале од 3.000 квадратних метара, казао је Каминада, и додао да ће у наредних пет година инвестиција достићи вредност од пет милиона евра и запослити од 50 до 70 радника.

Мировић је рекао да је пре годину дана у покрајини било нешто мање од 19 одсто  незапослених, а да их је данас мање од 13 процената и да добар однос са страним инвеститорима представља пример који потврђује слику нове Војводине.

Навео је да раст прихода од пореза на зараде и од пореза на добит компанија омогућава инвестирање у нове индустријске зоне, комуналну и саобраћајну инфраструктуру, здравствени систем, чиме се унапређују и све друге области рада и живота, па ће Војводина, полако али сигурно, поново предњачити.

Према његовим речима, Развојна агенција Војводине наредне недеље ће покренути први јавни конкурс за доделу подстицајних средстава, као и да очекује да ће све компаније, домаће и стране, добити додатни импулс за развој предузетништва.

– Коначни циљ је не само повећавање броја запослених већ и раст зарада у приватном сектору, који ће увек бити већи него што је раст зарада у јавном сектору. То ће утицати на укупно оздрављење економије. Посао који је Влада успешно проводила минулих година, сада полако даје резултате и они су видљиви у ткиву наше економије, посебно у Војводини – нагласио је Игор Мировић.

11343_2.jpg

Градоначелник Лабан је подсетио да је пре шест месеци закључен Уговор о отуђењу грађевинског земљишта површине 1,8 хектара, у Привредној зони „Мали Бајмок”, између Града Суботице и фирме „4 Cam“ – огранак Нови Сад, чији је законски заступник Алдо Каминада, власник компаније „Каминада“ и да је уговор потписан на основу решења о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини Града Суботице по спроведеном поступку јавног надметања (лицитације).

-У Привредној зони 'Мали Бајмок' смо, практично, попунили све капацитете тако да нам предстоји проширење ове зоне. Такође,  уз помоћ Владе Републике Србије током овог месеца ћемо завршити Царински терминал, тако да ће то бити једна модерна индустријска зона, 'град у малом', који ћемо обогаћивати и другим садржајима у складу са потребама инвеститора – истакао је Богдан Лабан.

Након обиласка „Велике терасе“ на Палићком језеру, Игор Мировић је изјавио да је то једна од четири главне дестинације у Војводини где ће Покрајинска влада реализовати пројекте који доприносе повећању њихове туристичке атрактивности.

Градоначелник Лабан је рекао да је за климатизацију просторија које су сад у употреби и адаптацију десног дела „Велике терасе“, као и за уређење и урбано опремање Великог парка на Палићу из покрајинског буџета Граду Суботици, путем Управе за капитална улагања Војводине,  додељено око 78 милиона динара.

– Да бисмо привукли инвеститоре, морамо да имамо довољан број садржаја на Палићу. У току су припреме за следећу годину и сигуран сам да ћемо уз помоћ Републике и Покрајинске владе и наредне године имати чиме да се похвалимо – рекао је Богдан Лабан.

 „Велика тераса“, објекат изграђен у стилу сецесије почетком 20. века, и „Велики парк“, једини пејзажни парк у Србији, представљају јединствену амбијенталну целину.

Полагању камена темељца нове фабрике и обиласку радова на Палићу присуствовао је и директор Управе за капитална улагања Војводине Недељко Ковачевић.

11343_3.jpg