Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почели „Бербански дани“ на Палићу

16.09.2017.

На Палићу су данас почели традиционални, двадесет и осми по реду „Бербански дани“, посвећени берби воћа и поврћа, производњи  вина и завршетку радова у воћњацима и виноградима.  На церемонији свечаног отварања, на Великој тераси, предата је круна краљици овогодишње бербе, Рамони Грубанов, из Суботице, за најбољег пудара-виноградара проглашен је Ласло Варкуља, а у вински витешки ред „Арена Забаткиенсис“ примљени су чланови Удружења виноградара и винара „Риђички виногради“, из Риђице. Ову дводневну манифестацију отвореном је прогласио Срђан Самарџић, члан Градског већа града Суботице задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње.

11361_1.jpg 

Самарџић је, том приликом, у име градоначелника Суботице Богдана Лабана и у своје име, гостима пожелео добродошлицу и пријатан боравак у нашој средини, а организаторима да и овогодишњи „Бербански дани“ буду успешни.

– Наши добри и вредни суграђани – воћари, виноградари, земљорадници – и ове године пред нас су изнели своју богату понуду. Нама остаје само да уживамо и да се поносимо резултатима њиховог рада – истакао је Срђан Самарџић.

Присутнима су се обратили и заменик директора „Парк Палића“ Миладин Видаковић и председник Скупштине МЗ „Палић“ Марта Добо, а током церемоније свечаног отварања манифестације ученици Основне школе „Матко Вуковић“ Марији Сабо уручена је стипендија Школе менталне аритметике „Малац генијалац“.

„Бербански дани“ су и ове године окупили бројне произвођаче воћа, поврћа, зимнице, ручних радова, традиционалних радова и вина.

Програм манифестације данас ће обогатити и музички програм, са наступом два тамбурашка ансамбла – „Успомена“ (од 16 до 18 часова) и „Равница“ (18 до 20 часова) на Музичком павиљону.

Други дан манифестације у преподневним сатима посвећен је дечјем програму, са дечјим представама, аниматорима, радионицама, томболама, наступима плесних школа.

У недељу, 17. септембра, програму ће се прикључити и манифестација „Изађи ми на теглу“, такмичарски караван у кувању ајвара. Специјалитет балканске кухиње и господар сваке трпезе, ајвар, изазваће „на теглу“ врсне кулинаре и праве гурмане у чак 30 градова широм Србије.