Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Караван „Дух младости“ посетио Суботицу

22.09.2017.

Суботицу је данас, у циљу промоције дуалног и предузетничког образовања, спорта, бесплатног вежбања и волонтеризма младих, посетио Караван „Дух младости“. Манифестацији одржаној у Техничкој школи „Иван Сарић“ присуствовала је и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, а Караван „Дух младости“ отвореним је прогласила заменица градоначелника Тимеа Хорват.

11372_1.jpg 

Маја Гојковић је, тим поводом, казала да је један од приоритета Србије реформа образовног система, развој практичних и примењивих знања како би боље ускладили образовање и тржиште рада, што је важан предуслов смањења незапослености младих и даљег привредног развоја.

– Парламент је потпуно спреман да кроз суштинску расправу и доношење закона о дуалном образовању већ у току овог јесењег заседања створи законске предуслове за његову пуну примену и тиме буде партнер Влади Србије у спровођењу реформе образовног система – рекла је Гојковић.

Председница Народне скупштине је истакла да је на том путу потребна сарадња свих – локалне самоуправе као што је Суботица, Аутономне покрајине Војводине, државних органа, као и привреде која мора да препозна интерес и да се укључи у читав процес да би он био успешан.

– За успех ових реформи неопходно је да сви заједно радимо на промени начина размишљања и навика - да подстичемо предузимљивост и креативност, да будемо спремни да учимо током читавог живота и да пре свега научимо да не одустајемо пред изазовима – рекла је Маја Гојковић.

11372_2.jpg

Тимеа Хорват је, отварајући манифестацију, истакла да је Суботица један од пионира дуалног образовања у Србији, да, за сада, у програму учествују три школе и да су школовање са нагласком на праксу и сарадња образовних институција са компанијама у Суботици неке од предности дуалног образовања.

- Суботичка локална самоуправа подржава упис на  дефицитана занатска занимања тако што већ другу годину расписујемо конкурс за доделу стипендија ученицима првих разреда. У буџету града издвојена су средства у висини од 900.000 динара за 30 стипендија. Ове године имали смо дупло више захтева у односу на претходну, што  показује позитиван тренд раста популарности до јуче заборављених занимања. Образовање је квалитет, а знање моћан ресурс – нагласила је Тимеа Хорват.

Суботица је шеснаести град који је Караван „Дух младости“ обишао од планираних 33, у циљу промовисања дуалног образовања.

Овој манифестацији присуствовали су и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја које је покровитељ пројекта, као и промотер манифестације наш прослављени спортиста Давор Штефанек. Део Каравана „Дух младости“ јесте и згиб зона, где градови Србије, односно њихови становници са највише урађених згибова добијају реновирање дечијег игралишта.

11372_3.jpg

Уочи отварања Каравана „Дух младости“, председницу Народне скупштине Републике Србије  Мају Гојковић и представнике Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у Градској кући примили су Тимеа Хорват и чланови Градског већа задужени за области образовања и омладине и спорта, Наташа Алексић и Немања Симовић.