Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен 24. Међународни фестивал позоришта за децу

24.09.2017.

На сцени „Јадран“ Народног позоришта вечерас је отворен 24. Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици - један од најпрестижнијих позоришних фестивала за децу на свету. У оквиру церемоније отварања, награду за животно дело „Мали принц“, коју Фестивал додељује за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, директор и селектор Фестивала Слободан Марковић уручио је руском историчару и теоретичару позоришта Борису Голдовском, и Љубици Бељански-Ристић, нашем цењеном драмском педегогу и визионару у области дечје едукације, која је и званично отворила Фестивал.

11376_1.jpg 

Љубица Бељански-Ристић је, отварајући Фестивал, рекла да је „Малог принца“ први пут срела пре више од 50 година, да их је упознала чувена „госпођа Просвета“ у невеликој али до плафона испуњеној полицама и књигама књижарници која се посебно истицала својом очуваном посебношћу и привлачношћу, на једном од најлепших места у Кнез Михаиловој улици у Београду.

– Данас ћу поново срести 'Малог принца'. Била сам изненађена када ми је стигао тај позив од 'господина Фестивала'. Угледног и широм света познатог господина у најлепшим годинама – двадесет четири, господина који са много стваралачке радости и умећа, али и истрајности да сваке године поведе хиљаде деце у најлепше светове игре и уметности позоришта. Светове чудесних прича и јунака, те дивне, другачије светове где можемо да тражимо и видимо срцем – казала је Љубица Бељански-Ристић.  

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је, у поздравној речи, истакао да су пред нама значајан Фестивал ослоњен на традицију и посвећен деци – јер малишанима нуди сјајне дечје представе, васпитава их, учи и подстиче њихово стваралаштво – и дани када ће наш град по двадесет и четврти пут бити у знаку младости и постати престоница светског луткарства и позоришта за децу.

– Надам се да ће се учесници ове угледне међународне манифестације током фестивалских дана упознати са специфичностима мултиетничке Суботице, града који је не само у нашој земљи и региону, већ и широм Европе и света, препознатљив по гостопримству, дружељубивости, опредељењу за заједништво, толеранцији и неговању богатства различитости – нагласио је градоначелник Лабан. – У уверењу да ће се у нашој средини осећати пријатно, да ће после  завршетка Међународног фестивала позоришта за децу у земље из којих долазе са собом понети позитивне поруке, у име суботичке локалне самоуправе, у своје име и у име свих грађана Суботице драгим гостима желим срдачну добродошлицу и угодан боравак у нашем граду.

Подсекретар у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Хаџи Зоран Лазин, у свом обраћању присутнима оценио је да је Фестивал вредностима превазишао оквире Суботице и наше земље. Он је изразио наду да ће и наредни, 25. Међународни фестивал позоришта за децу бити подржан од стране суботичке локалне самоуправе, Покрајинске Владе и Владе Србије да, како је навео, Фестивал што више одјекне не само у нашој држави Србији, него и шире.

Кад у твој дом сврати путник намерник имаш разлога за радост, али кад у дом, као што је вечерас овај храм Талије, на даскама које живот значе, дођу пријатељи из далеких земаља онда је радост двострука, подвукао је, обраћајући се присутнима, Слободан Марковић, и додао да је присуство и подршка представника из више од 30 земаља света у разним фестивалским програмима и садржајима највећа вредност Међународног фестивала позоришта за децу.

На свечаном отварању Фестивала наступила је петнаестогодишња Анастасија Стокин из Суботице, чланица Дечијег црквеног хора „Свети Роман Мелод", која је отпевала фестивалску химну „Пустите децу нек расту“. Својим наступом програм су обогатили талентовани цитраши, чланови Културно-уметничког друштва занатлија „Ерне Лањи“ из Суботице.

У наставку вечери приказана је представа „Море маште“ Позоришта лутака из Ниша, која се налази у такмичарском програму. Фестивал ће трајати до 29. септембра.

11376_2.jpg