Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почео XI Међународни форум о чистим енергетским технологијама

26.09.2017.

У Скупштини АП Војводине данас је свечано отворен XI Међународни форум о чистим енергетским технологијама под називом „Чиста енергијa – шанса за све“, у организацији Института за европске послове (ИНЕА) из Диселдорфа и Факултета техничких наука из Новог Сада. Форум је отворио министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић.

11382_1.jpg 

Промоција обновљивих извора енергије, промоција енергетске ефикасности, промоција коришћења биомасе, промоција једног укупног одрживог енергетског развоја наша је велика обавеза према генерацијама које долазе, рекао је, отварајући Форум, министар Антић, и додао да је у наредном периоду неопходно разбити предрасуде које у нашој земљи још увек постоје када је реч о обновљивим изворима енергије.

 11382_2.jpg

– Ми пионирски разгрћемо предрасуде о обновљивим изворима енергије и потреби да технолошки напредујемо. Велика обавеза и одговорност нас – који се бавимо енергетиком, и вас – који се бавите науком, јесте да то превазиђемо, да направимо искорак и објаснимо људима у нашој земљи да обновљива енергија није алтернативна енергија, већ да је то енергија која нема алтернативу и која ће у будућности доминирати – истакао је Александар Антић, и навео да ће Србија до 2020. године имати око 600 мегавата струје из обновљивих извора енергије.

Председавајући Форума Тихомир Симић је, у уводном обраћању, подсетио да Република Србија већ дужи период улаже посебне напоре у процесу унапређења сопствене енергетске безбедности и изградње инфраструктура које треба да задовоље растуће потребе за енергијом, и да се готово идентични процеси дешавају и у другим земљама Југоисточне Европе, потврђујући још једном чињеницу: да нико на овом простору не може да дозволи своју пасивност нити лежерност, да остане изоловано енергетско острво.

– Брига за енергетску безбедност сваке земље и нације представља почетак и крај свих размишљања о бољем животу грађана, о модерној и развијеној економији и омогућавању запошљавања свих оних који данас са зебњом очекују будућност – казао је Симић.

11382_3.jpg 

Да би Србија постигла такав напредак потребна је општа друштвена енергетска мобилизација остварена кроз осмишљене програме проистекле из националне стратегије развоја енергетике, навео је Симић и додао да би овогодишњи Форум требало да понуди одговор како да Република Србија, јачањем своје енергетске безбедности, пружи допринос јединственом европском корпусу интереса.

– Србија мора убрзано да начини кључне кораке – од ефикаснијег уређења и постављања циљева своје спољне, унутрашње и енергетске политике, до установљавања сопственог функционалног унутрашњег система вредности, легитимног и примењивог за међународну сарадњу и интеграцију у европским тржишним процесима – подвукао је Тихомир Симић.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан рекао је да је Суботица, као Град партнер овогодишњег Форума, јасно опредељена ка рационалном коришћењу енергије, примени принципа енергетске ефикасности, заштити животне средине, и да ће у дводневном раду Форума презентовати сопствена достигнућа, реализоване пројекте, као и даље планове у циљу постизања успешних резултата у овој области.

11382_4.jpg 

– Суботица је, примењујући законске прописе, донела Програм енергетске ефикасности чијом применом успоставља систем управљања енергетском потрошњом и смањења трошкова за набавку енергије  и енергената. Јавна и јавно-комунална предузећа реализују пројекте у складу са еколошким и енергетским принципима чиме се развој комуналне енергетике усмерава у правцу оптималног и одрживог развоја. Овим рационалним односом према енергији, ослобађају се средства која ће Град Суботица усмеравати у даље инвестиције - нове трендове и технологије.  Суботица је започела и израду стратегије и акционог плана Суботица – ’Smart city’, чијом применом би вршила непрестану оптимизацију целокупног свог функционисања – нагласио је, између осталог, Богдан Лабан.

Великом броју учесника Форума на почетку заседања обратили су се и Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине; Џени Седов, заменик шефа мисије амбасаде Израела у Србији; Драган Шешлија, у име Факултета техничких наука из Новог Сада; Љубо Маћић, председник Савета Агенције за енергетику Републике Србије; Ненад Грбић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, а путем видео-поруке Иво Вајгл, председник за Југоисточну Европу ИНЕА – Институт за европске послове из Диселдорфа и члан Европског парламента.

И на овогодишњем Међународном форуму о чистим енергетским технологијама додељена су признања „TOP ENERGY“ за најуспешније реализоване пројекте из области енергетике у Југоисточној Европи. За посебно истакнуту посвећеност и иновативност у области чистих енергетских технологија добитници овог признања за 2017. годину су компанија MK Fintel Wind, BK Dana Holdings и Comet Consulting Group d.o.o. Признања добитницима уручио је министар Александар Антић.

11382_5.jpg 

У оквиру стручног панела – Нове енергетске технологије – шеф Службе за енергетику и саобраћај Градске управе Града Суботице, Вицко Марко Мамић, говорио је о енергетској потрошњи у функцији економског развоја града Суботице.