Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести

Обележен Међународни дан старих

29.09.2017.

Члан Градског већа задужен за социјална питања и здравство, Илија Ђукановић отворио је манифестацију поводом Међународног дана старих који се обележава 1. октобра. На централном градском тргу окупиле су се све здравствене и социјалне установе из Суботице, као и организације и удружења која се брину о најстаријим суграђанима.

11386_1.jpg 

Ђукановић је, тим поводом, изјавио да је Одлуком о буџету Града Суботице за 2017. годину издвојено 37,8 милиона динара за Геронтолошки центар Суботица, за реализацију услуга помоћи у кући за око 800 корисника.

– Кроз пројектно финансирање организација и удружења за ’Каритас’ и Коло српских сестара издвојено је 3,7 милиона динара, односно 2,8 милиона динара за ’Каритас’ и 853.000 динара за Коло српских сестара. Издвојио бих још једно активно удружење, а то је Градско удружење пензионера којем је ове године додељено 230.000 динара путем конкурса за друштвено хуманитарни рад, док им је путем Јавног конкурса за финансирање или суфинансирање програма у култури додељено 140.000,00 динара. Оно што нам следи јесте израда Плана јавног здравља, израда здравственог профила нашег града, као увод у израду Плана јавног здравља, где ће бити укључен Савет за здравље града и различите радне групе на изради овог значајног документа – каже Илија Ђукановић.

Процењује се да у Суботици има више од 24.000 старијих људи, што значи да су старији од 65 година.

Директор „Каритаса“, Габор Риц, рекао је да ова организација у Суботици има 105 корисника и службе у Сенти и Кањижи.

Слоган овогодишње кампање: „Корак у будућност: препознавање талената, доприноса и учешћа старијих у друштву“ изабран је са циљем да се промовише допринос и учешће старијих особа у породици, локалној заједници и друштву.