Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Манифестације

Одржана Ноћ истраживача

30.09.2017.

Више од 15.000 посетилаца присуствовало је манифестацији Ноћ истраживача која је јуче одржана у 11 градова Србије под слоганом „Знање на први оглед“, саопштили су данас организатори. Домаћини манифестације били су Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ниш, Пирот, Пожаревац, Петница, Инђија, Зрењанин, Шабац и Суботица. У нашем граду Ноћ истраживача одржана је у атријуму хотела „Галерија“, где се, изводећи бројне огледе, представило више од 130 истраживача.

11387_1.jpg 

Члан Градског већа задужена за област образовања, Наташа Алексић, која је отворила манифестацију, изјавила је да јој је драго што се велики број школа одазвао, као и да је циљ ове манифестације да се што више малишана мотивише и заинтересује за науку.

– Деци је ово занимљиво, пуна су ентузијазма, и неколико њих сам већ питала да ли то значи да ће у будућности студирати хемију, а они су рекли да су велике могућности за то. Ово је одлична прилика да се њима хемија и остале истраживачке области приближе на један занимљив начин, да увиде да то нису само књига и учење напамет, већ како се изводе експерименти, што њима највише привлачи пажњу – истакла је Наташа Алексић.

Локални координатор манифестације у Суботици, Златко Човић, рекао је да је Ноћ истраживача догађај који је подједнако значајан за научну заједницу и ширу јавност.

– Драго ми је што се вечерас окупило толико људи. Ово је седма манифестација у Суботици, а њен значај огледа се управо у томе да науку и научну заједницу приближимо широј јавности, односно што већем броју обичних људи и да им покажемо да наука није баук и да њоме треба свакодневно да се бавимо – казао је Човић.

Ноћ истраживача одржана је 12. пут у Европи, у 340 градова и 26 држава, а учествовало је милион грађана и 18.000 истраживача.