Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Манифестације

Седми Фестивал воћа

30.09.2017.

Седми по реду Фестивал воћа одржан је на Етно салашу „Балажевић“ у Таванкуту. Више од 40 излагача представило је своје производе од воћа, а посетиоци су имали прилику да пробају традиционалне специјалитете са овог поднебља.

11388_1.jpg 

Директор Хрватског културног просветног друштва „Матија Губец“ из Таванкута, Ладислав Сукновић, каже да су се на Фестивалу представили и произвођачи лаванде и ароније, као и старих заната.

– Жеља нам је да спојимо културу и економију, а Таванкут има све могућности за то. Наши симболи су предмети од сламе, јабука, звуци тамбурице – рекао је Сукновић.

Први пут на Фестивалу представили су се  ученици другог разреда Основне школе „Иван Милутиновић” из Суботице, који похађају наставу на хрватском језику, са компотом, односно „дунцом“ и туршијом.

– Читали смо новине и видели да постоји Фестивал, па смо одлучили са децом да учествујемо. Направили смо у школи један тематски дан на тему 'Јесен'. Деца су донела флаше, поврће и воће, као и рецепте својих мајки како се прави 'дунц' и туршија. Сами су секли поврће и стављали у боце, а ученици четвртих разреда су имали задатак да мере воће и поврће по рецепту – казала је учитељица Сања Дулић.

Град Суботица Покрајински секретaријат за пољопривреду помогли су манифестацију.