Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан ослобођења Суботице у Другом светском рату

10.10.2017.

Свечаном седницом Скупштине града и полагањем венаца на споменике жртвама фашизма данас је обележена седамдесет трећа годишњица ослобођења Суботице у Другом светском рату. Венце на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, положиле су бројне делегације. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац је положила делегација коју је предводио градоначелник Суботице Богдан Лабан, а у име амбасаде Руске Федерације у Београду делегација предвођена амбасадором Александром Чепурином.

11400_1.jpg 

Председник Скупштине града Суботице Тивадар Бунфорд је, на свечаности у Великој већници Градске куће, рекао да поштујући своју прошлост градимо и нашу будућност и да зато са посебном пажњом у нашем граду негујемо хармоничне међунационалне односе и равноправност свих грађана различитих националних припадности.

11400_2.jpg 

– Напоменимо да је мир највећи благослов и драгоцена потреба човечанства. Мир у срцу, у породици, на радном месту и сваком сегменту живота непроцењива је основа како за индивидуални напредак тако и за напредак и развој свести мултинационалне заједнице о потреби суживота у духу толеранције и међусобног разумевања – истакао је Бунфорд.

Уз подсећање да су припадници првог Суботичког партизанског одреда и Народноослободилачке војске Југославије, уз помоћ војника Црвене армије, ослободили Суботицу од фашистичког окупатора 10. октобра 1944. године, потпредседник Градског одбора СУБНОР-а Суботица, др Радмило Тодосијевић, казао је да се борци који су преживели све страхоте Другог светског рата залажу  за мир, толеранцију и заједнички живот свих народа, а да су против свађа, сукоба и ратова.

– Изражавамо захвалност и признање локалној самоуправи и градоначелнику на доприносу у неговању традиције Народноослободилачке борбе, активном учествовању у организовању свих наших манифестација и обележавања свих значајних датума из те борбе – казао је Тодосијевић.

Председник покрајинског одбора СУБНОР-а и потпредседник републичког одбора  СУБНОР-а Светомир Атанацковић подсетио је на бурну јесен 1944. године када су здружене снаге јединица Црвене армије и јединица партизанских бораца кренуле у одсудну борбу против нацифашиста и ослобођењe земље од те пошасти.

– Морамо да се сетимо свих оних које су животе дали за ослобођење наше земље и слободу. Не смемо да заборавимо – то је завет сваког ратника, сваког партизана који је преживео – ниједног друга и другарицу који су дали животе да би ми данас живели слободно – подвукао је Атанацковић.

11400_3.jpg 

Александар Чепурин се присутнима у Великој већници обратио након што му је градоначелник Богдан Лабан уручио свечану диплому. Уз оцену да односи између Руске Федерације и Републике Србије никад нису били бољи, амбасадор Чепурин је изјавио да свуда осећа међусобну повезаност српског и руског народа.

- Захвални смо на пажњи коју не само власт већ и грађани Суботице показује према сећању на наше претке који су се борили за слободу. Ми смо заинтересовани да Србија буде јака, силна, независна, суверена… То је основа наших односа зато што имамо исте интересе и не морамо ништа ново да измишљамо. То радимо зато што су у пракси проблеми попут Косова и Метохије у суштини заједнички проблеми. Мислим да наше земље очекује добра будућност и да наша сарадња може да буде корисна за развој земље и региона – рекао је  Александар Чепурин.

Обраћајући се присутнима на комеморативном скупу код Споменика жртвама фашизма, градоначелник Лабан је, између осталог, истакао да је – поштујући херојску борбу родољуба и антифашиста чији су највиши идеали били слобода и равноправност свих народа и њихово право да буду своји на своме – наша  заједничка обавеза да обележавањем 10. октобра чувамо успомену на значај победе над нацизмом и фашизмом.

11400_4.jpg 

– Вечно сећање и дубоко и искрено поштовање најмање је што смо дужни жртвама које су у темеље наше слободе уградили своје животе, али и према генерацијама које долазе и којима морамо да оставимо слободну, развијену, стабилну и просперитетну Србију – нагласио је Богдан Лабан.

Присутнима на Тргу жртава фашизма обратили су се и Радмило Тодосијевић и амбасадор Александар Чепурин.

Венци су положени и на спомен-комплекс палим црвеноармејцима – војницима Трећег Украјинског фронта, на Православном гробљу у Дудовој шуми. У име града Суботице венац је положила делегација коју је предводио градоначелник Богдан Лабан.

11400_5.jpg 

Свечана седница Скупштине града почела је химном „Боже правде“, коју је извео Црквени хор „Свети Роман Мелод“, а потом је минутом ћутања одата почаст жртвама фашистичког терора у другом Светском рату.