Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржано заседање Заједничке комисије за економску сарадњу између Србије и Мађарске

17.10.2017.

Најбољи политички и пријатељски односи у историји између Србије и Мађарске требало би да се преточе у што боље економске везе, да би грађани са обе стране границе живели боље и квалитетније, речено је данас у Суботици, после деветог заседања Заједничке комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Мађарске којој су копредседавали министар привреде Горан Кнежевић и мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто.

11415_1.jpg 

Министар Горан Кнежевић је изјавио да је трговинска размена Србије са Мађарском прошле године достигла милијарду и 300 милиона евра, да ове године, у првих седам месеци, она расте по стопи од 20 одсто и да очекује да ће на крају године то бити више од милијарду и 500 милиона евра.

– Тражимо и друге видове, више нивое наше економске сарадње и заједничких улагања, где би наше фирме изашле на трећа тржишта, учешће мађарских фирми у приватизацији, у изградњи инфраструктуре и других пројеката које покушавамо заједнички да остваримо – казао је Кнежевић и додао да је ово био сусрет делегација две пријатељске земље, да не памти да су односи између Србије и Мађарске на тако високом нивоу и да не постоји ниједно спорно питање, као и да се разговара чак и о оним питањима која су била ризична и која се нису дуго година отварала.

Министар Петер Сијарто је, између осталог, навео да Мађарска има најбоље могуће дипломатске и економске односе са Србијом од свих својих суседа, да је у првих седам месеци ове године трговинска размена између две државе повећана за 32 одсто на основу чега је, како је рекао, мађарски извоз повећан за 19 одсто.

Он је подвукао да Будимпешта високо цени однос српске владе према мађарској мањини и да је мађарска заједница у Војводини фактор повезивања, а не раздвајања у односима две земље.

На састанку Комисије разговарало се о модернизацији пруге Београд-Будимпешта, изградњи железничке пруге Сегедин-Суботица-Баја, отварању нових граничних прелаза, јачању економских и трговинских односа, као и о повезивању мађарског и српског гасовода.

11415_2.jpg