Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Пријем делегација партнерских градова из Немачке

26.10.2017.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан састао се данас, у Градској кући, са делегацијама партнерских градова из Немачке, Минхена и берлинског округа Трептов-Кeпеник, које су предводили Хамид Сијерчић, дугогодишњи координатор већег броја пројеката у различитим областима између Минхена и Суботице, и Соња Ајхман, високи службеник у кабинету градоначелника Трептов-Кeпеника. Пријем је уприличен поводом дводневне посете ових делегација нашем граду и реализације пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе”, у оквиру кога се предвиђене активности односе на стицање искуства и знања кроз примере добре праксе, успостављање везе између различитости и имплементацију пројекта у складу са циљем одрживог развоја.

11432_1.jpg 

Током срдачног сусрета наглашена је важност пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе” и реализација циљева одрживог развоја Агенде 2030 на локалном нивоу. Разговарало се о различитим методологијама утврђивања стања, препознавања проблема и могућности проналажења заједничких решења.

На састанку је констатовано да ће се разменом најбољих пракси, знања, подршком и координацијом створити услови за остварење заједничких циљева који се односе на развијање и проширење будуће одрживе сарадње у областима образовања, социјалне заштите, културе и спорта.

У оквиру дводневне посете Суботици, представници Минхена и округа Берлина Трептов-Кeпеник посетили су ОШ „Сечењи Иштван“ и ПУ „Наша радост“, у МЗ „Пешчара“, како би се упознали са радом педагошких асистената који су укључени у образовни систем Републике Србије и представљају јединствен пример у региону.  

Упознали су се и са радом једне од најстаријих специјалних школа у Србији, ОиСШ „Жарко Зрењанин”, а посетили су и Дом за децу ометену у развоју „Колевка“ и Школски центар са Домом ученика „Доситеј Обрадовић”.

Пројекат „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“ реализује немачко Савезно министарство за привредну сарадњу и развој путем Сервисне службе за јединице локалне самоуправе једног света (SKEW) Ингејџмент Глобал (Engagement Global). У пројекат су укључене општине и градови из Србије и Босне и Херцеговине које имају партнерске градове у Немачкој.