Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Нови амбасадор Хрватске у посети Суботици

26.10.2017.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан примио је данас новог амбасадора Републике Хрватске у Србији, Гордана Бакоту, са којим је разговарао о темама значајним за хрватску националну мањину и интензивирање међусобне сарадње. Састанку, одржаном у Зеленој сали Градске куће, присуствовали су генерални конзул Републике Хрватске у Суботици, Велимир Плеша, и секретар Секретаријата за друштвене делaтности Градске управе, Јасмина Стевановић.

11433_1.jpg 

Градоначелник Лабан је, обраћајући се медијима након састанка, амбасадору Бакоти пожелео срдачну добродошлицу и успешан дипломатски рад у нашој земљи, и навео да се током сусрета разговарало о друштвеним и економским потенцијалима Суботице, положају хрватске мањине у Суботици и заједничком суживоту свих националних заједница у овом граду.

– Разговарали смо и о прекограничној сарадњи и могућностима заједничког наступа према фондовима Европске уније. Био је то изузетно срдачан и пријатан разговор, тим пре што је Гордан Бакота и раније био гост Суботице из које је понео лепе утиске – истакао је Богдан Лабан.

Амбасадор Бакота је рекао да је пре два дана предао своје акредитивно писмо председнику Републике Србије Александру Вучићу и да му је драго што је за прву званичну посету одабрао Суботицу.

Оценио је да је врло битно да се на сарадњу Суботице и појединих градова из Хрватске, посебно Осијека, гледа у контексту европске, прекограничне сарадње, јер су могућности фондова и онога што Хрватска може да понуди са својим искуством и чланством у ЕУ велике.

– Ми можемо много тога да направимо за добробит грађана са обе стране. Хрватска може да понуди своје искуство граду Суботици, првенствено када је реч о реализацији пројеката и коришћењу заиста издашних фондова ЕУ – нагласио је Бакота.

Једна од тема било је и питање статуса хрватске мањине у Србији, Војводини и Суботици, навео је Гордан Бакота, и нагласио да је овде препознато колико је хрватска мањина битна за укупан живот у областима културе и економије, па и у политичком смислу.

– Верујем да ће временом доћи до пуне еманципације права хрватске мањине у Војводини и Србији. На томе заједнички радимо и то је корисно за обе земље. Националне мањине су наше благо и нешто што може да буде врло чврста спона у односима између Хрватске и Србије – казао је амбасадор Бакота, и додао да верује да ће посета председника Александра Вучића председници Колинди Грабар Китаровић бити што пре реализована, као и да очекује да се актуелизују активности радних група за отворена питања.

11433_2.jpg