Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана комеморацијама жртвама из 1944. и 1945. године

02.11.2017.

На Сенћанском гробљу, код споменика „Птица сломљених крила“, одржана је комеморација невино страдалим жртвама из 1944. и 1945. године. Венце на споменик „Птица сломљених крила“ у име Града Суботице положили су градоначелник Богдан Лабан и председник Скупштине града Тивадар Бунфорд, а у име Скупштине АП Војводине председник Иштван Пастор. Венце на споменик положили су и амбасадор Мађарске у Београду Атила Пинтер и генерални конзул Мађарске у Суботици Јанош Бабић, представник Генералног конзулата Републике Хрватске у Суботици, конзул Михаел Томшић, представници националних савета мађарске, хрватске, немачке и буњевачке мањине, као и представници неколико политичких партија и удружења.

11439_1.jpg 

Обраћајући се присутнима после екуменске литургије, коју су заједно служили свештеници Римокатоличке, Евангелистичке и Реформаторске цркве и представник Јеврејске општине Суботица, Тивадар Бунфорд је рекао да деценијама наглашавамо да циљ ових комерморација није позивање на одговорност, већ помирење, а да помирење не значи да треба да заборавимо све оне страхоте које су се догађале 1944. и 1945. године.

– Не смемо да заборавимо да свако име на листи жртава значи једну целу породичну трагедију. И моја је дужност, као представника Града Суботице, да упозорим на то да су поред породичних трагедија 1944. и 1945. године и град и околна насеља доживели значајан губитак. Колико младих, обећавајућих живота је одузето, колико способних и марљивих грађана су изгубили град и околна насеља! Колико тога би те жртве могле да учине за за нашу лепу Суботицу – истакао је Бунфорд.

Зато је наша дужност, додао је, да заштитимо, негујемо и одржавамо ово спомен-обележје и да доградимо и продужимо зид да бисмо могли да поставимо нове спомен-табле са именима жртава чији је идентитет накнадно откривен.

11439_2.jpg

– У монографији „Мементо 70”, издатој пре три године, спомињу се 852 имена, али од тада је Виктимолошка комисија сакупила податке о још 158 жртава. То значи да би требало да поставимо још шест спомен-табли, јер то је наша дужност. То је И наша обавеза да сачувамо од заборава њихова имена и жртву коју су поднели – нагласио је Тивадар Бунфорд.

Данас је и на Спомен гробљу код Багрема, у Бајмоку, одржано сећање на недужне жртве стрељане 2. новембра 1944. године. Комеморативни скупови оджани су и у Чантавиру и на Келебији.

Поводом 73. годишњице погибије недужних жртава из 1944-45. године у уторак, 31. октобра 2017. године, у цркви Светог Јурја на Сенћанском путу одржана је спомен-литургија.