Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботица одговорно приступила решавању мигрантске кризе

06.11.2017.

У Плавој сали Градске куће одржана je 13. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије на којој су се разматрала питања миграција, азила и основних људских права. Седници Одбора присуствовали су и градоначелник Суботице Богдан Лабан, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Ненад Иванишевић и председник општине Димитровград Владица Димитров.

11444_1.jpg 

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, Мехо Омеровић, изјавио је, тим поводом, да је седницу Одбора сазвао у Суботици у знак захвалности овом граду, градоначелнику и свим органима локалне самоуправе који су, како је навео, на одговоран начин приступили решавању проблема мигрантске кризе.

- Суботица је град који се са изазовима мигрантске кризе суочио лицем у лице, и што је најважније, у име државе Србије оправдао сва могућа очекивања и показао људско лице према тим несрећним људима који су бежали из својих родних места због ратних сукоба који су владали на тим просторима. Суботица је одговорно приступила овом тешком проблему и управо из тог разлога данас одржавамо седницу Одбора у Градској кући, како бисмо видели кроз шта су све Суботица, њени органи и институције прошли у успешном решавању проблема мигрантске кризе - рекао је Мехо Омеровић.

Уз истицање да верује да ће искуства која је Суботица имала у решавању мигрантске кризе бити од помоћи свима онима који се са том кризом буду суочавали, Омеровић је казао да сматра да је оно  што је наша земља урадила ставило Србију на прво место држава које су на најодговорнији могући начин решавале ово питање и да нема те међународне организације и институције која нашој земљи због тога није одала признање.

Обраћајући се присутнима на седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова,  градоначелник Лабан је изразио је задовољство што Одбор заседа управо у  Суботици, граду у коме живи више од 20 националних заједница и у коме се поштује законска регулатива која се односи на област поштовања људских и мањинских права.

– Пошто је данашња тема питање миграција, морам да нагласим да се на све ове наше посебности последњих неколико година надовезала још једна, везана за мигранте који углавном долазе из афричких и азијских земаља. Иако ово питање постаје евидентно  у Европи 2015. године, Суботица се са њим суочила још 2012. године, када је у  неформалним камповима у кратком задржавању овде боравило и  по стотинак и више миграната – навео је Богдан лабан.

С обзиром на то, додао је, да је заштита деце и мајки примарна у решавању свих проблема, почетком 2014. године у Дому „Колевка“ отворено је прихватилиште за децу, прво и једино на Балканској рути.

– Поред Савета за миграције, формирали смо и Радну групу за праћење миграција на територији града која се бави координацијом активности са Владом Србије, спречава хуманитарну катастрофу и помаже у одржавању безбедности кроз сарадњу сa МУП-ом. Такође, успостављена је и сарадња са НВО сектором као другим партнером. У сарадњи са невладиним организацијама и Владом Србије,  отворен је и прихватни центар који је под управом Комесаријата за избеглице и миграције. Суботица има чиме да се поноси када је у питању мигрантска криза, јер се понашала у складу са свим људским нормама, где смо били добри домаћини и људи на услузи, који су спремни да помогну у сваком тренутку овим несрећним људима који су побегли са ратних простора – подвукао је градоначелник Лабан.

Присутнима се обратио и Владица Димитров, који је пренео искуства општине Димитровград по питању мигрантске кризе.

11444_2.jpg