Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Амбасадор Италије у посети Суботици

06.11.2017.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан састао се данас са амбасадором Италије у Србији Ђузепеом Манцом. После сусрета у Зеленој сали Градске куће, градоначелник Лабан и амбасадор Манцо су, у Градској кући, разговарали са представницима италијанских предузећа, банака и осигуравајућих друштава који послују у Суботици и Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа. Након заједничког обраћања медијима у холу Отвореног универзитета, Ђузепе Манцо је у биоскопу „Eurocinema“ свечано отворио први Фестивал италијанског филма на коме ће, од 6. до 12. новембра, бити приказани најбољи италијански филмови савремене продукције.

11447_1.jpg 

Састанак са амбасадором Ђузепеом Манцом протекао је у срдачном и присном разговору, рекао је, обраћајући се медијима, Богдан Лабан, и додао да је град Суботица захвалан амбасадору Манцу на свему што је у протеклих неколико година учинио на унапређењу односа између Града Суботице и амбасаде Италије.

– У септембру 2015. године, у нашем граду отворен је Италијански културни центар „Piazza Italia”, а у децембру 2016. почасни вицеконзулат Италије, прва конзуларна канцеларија ове земље ван Београда, на чијем челу је почасни вицеконзул Кармине Тарало. Ове године у Суботици се одржава први Фестивал италијанског филма који се досада  одржавао само у Београду. Драго ми је што ће и Суботичани имати прилику да виде најбоље италијанске филмове савремене продукције. Због свега тога неизмерно смо захвални и данас сам, у име Града Суботице, амбасадору Манцу уручио захвалницу. Договорили смо и шта ћемо следеће године заједно да реализујемо у областима привреде и културе – истакао је градоначелник Лабан.

11447_2.jpg

Уз подсећање да Италија доследно подржава нашу земљи на путу европских интеграција, као и политику коју води Влада Србије, Ђузепе Манцо је навео да Италија помаже Србију и у питањима која су блиска њеним грађанима, пре свега када је реч о запослењу, напретку, борби против корупције...

11447_3.jpg

– Ове године смо, у смислу продубљивања наших односа, учинили корак напред. И култура је, такође, инструмент сарадње, јер се она не односи само на оне који се баве политиком већ и на све грађане. Данас отварамо први Фестивал италијанског филма у Суботици, за три недеље организујемо и отварамо недељу италијанске кухиње, догађај који се дешава у целом свету и обележава у више од хиљаду градова. Ове године, заједно са Београдом биће укључена и Суботица. Вечерас ћете гледати један филм који је могао да буде приказан и у Риму, и у Паризу, али исто тако и у Суботици и ја сам сигуран да ћете се забавити – казао је амбасадор Манцо.

Фестивал италијанског филма организују Италијански културни центар „Piazza Italia” и Почасни вицеконзулат Италије у Суботици у сарадњи са амбасадом Републике Италије у Србији, Италијанским институтом из Београда, Градом Суботицом и Отвореним универзитетом. Током седам дана фестивала, љубитеље италијанске кинематографије очекује девет филмова нове генерације италијанских редитеља. Фестивал је отварио филм „Савршени странци“,  режисера Паола Ђеновезеа.

11447_4.jpg