Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Манифестације

Одржана свечана академија Кола српских сестара

07.11.2017.

У Великој већници Градске куће одржана је Свечана академија поводом 79 година од оснивања и 25 година од обнављања Кола српских сестара у Суботици.

11452_1.jpg 

У име градоначелника Суботице Богдана Лабана, локалне самоуправе и у своје име, скуп је поздравила Мирослава Бабић, члан Градског већа задужена за област културе.

– Чланице Кола српских сестара пружају услугу помоћи и неге у кући старијим суграђанима којима је помоћ неопходна. Честитам вам на јубилеју обнављања од 25 година, а Коло ће и у будућности имати подршку града у области друштвеног и хуманитарног рада – рекла је Мирослава Бабић.

Председница Кола српских сестара у Суботици, Јелена Бировљев истакла је  да  пут милосрђа није лак, али да је частан.

– Чинимо много и пуно и онолико колико можемо. Бити чланица Кола значи чинити добро другима, а поносни смо  и на Коло девојака. У нашем саставу су Српкиње, Мађарице, Буњевке, Хрватице и све друге сестре које су спремне да раде са нама, које не питају за нацију и веру, него за проблем и како он да се реши – рекла је Јелена Бировљев, додајући да је њихов слоган: „Све што хоћете да чине вама људи, чините и ви њима“.

Добротворна задруга  Српкиња је претеча Месног одбора  Кола српских сестара у Суботици, који је формиран 1938. године. Прва председница била је Мила Брашић. Коло српских сестара престаје са радом 6. априла 1941. године. Месни одбор Кола српских сестара у Суботици обновљен је 3. октобра 1992. године.

Свечаности присуствовао је и народни посланик, Милимир Вујадиновић, који је у име Владе Србије поздравио скуп и истакао значај Кола српских сестара, а нарочито на пољу хуманитарног рада. Чланицама  Кола из других градова уручени су пригодни поклони.