Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Oдржана свечана академија „Браћа увек - увик заједно“

12.11.2017.

Вечерас је, на сцени „Јадран“, одржана свечана академија „Браћа увек - увик заједно“, коју су организовали Српски културни центар „Свети Сава“, Буњевачки културни центар, Град Суботица и Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца. Манифестација се одржава од 1991. године, када је обновљена повеља о братимљењу Срба и Буњеваца и договорена сарадња о заједничком обележавању важних историјских датума. Академији је присуствовао и градоначелник Богдан Лабан.

 11457_1.jpg

У име СКЦ „Свети Сава“ присутнима на свечаној академији обратио се Миле Тасић, који је  подсетио на слободарску тежњу српског, југословенског народа коју је почетком XВИ века започео Јован Ненад Црни, херојство и јунаштво српске војске у Првом светском рату и пробој Солунског фронта – српски пут од голготе до васкрса.

11457_4.jpg

Осврнуо се и на дочек победоносне српске војске на суботичку железничку станицу, 13. новембра 1918. године, на челу са потпуковником Антом Живуловићем и мајором Михајлом Бодијем и искрене речи добродошлице које је драгој браћи, српским војницима, упутио потпредседник патриотског Народног одбора Буњеваца и Срба у Суботици, др Јован Манојловић, а указао је и на значај обнављања повеље о братимљењу Срба и Буњеваца.

Градоначелник Лабан је, у свом обраћању, истакао да су српски и буњевачки прваци у Суботици, koja je билa далеко од центра из ког се водила борба за ослобођење словенских народа који су живели у тадашњој Аустроугарској монархији, искрено веровали у коначну победу и уједињење ових крајева са Краљевином Србијом.

Уз подсећање да је 5. новембра 1918. године, у стану Владислава Манојловића, одржан важан састанак, на коме су донете и одлуке да се оснује Буњевачко–српски народни одбор и да се оснивачки збор Одбора одржи 10. новембра,  навео је да је том састанку претходила прва конференција буњевачко-српских првака, који су се налазили у Суботици, одржана 20. октобра ради постизања договора о томе шта би требало да се предузме да у Суботицу дође српска војска и ослободи и ове крајеве.

11457_3.jpg

На тој конференцији, додао је, одржаној у тајности, у стану Албе Малагурског, дошла је до изражаја снажна и непоколебљива југословенска свест Буњеваца и Срба који су били спремни на све само да остваре сан својих предака.

– У Првом светском рату Србија је претрпела велика страдања: изгубила је, процењује се, око милион и три стотине хиљада душа. Гинуло се за слободу, али и за идеју да се, први пут од доласка на Балкан, Јужни Словени нађу у истој држави. На нама и будућим генерацијама је да одајемо почаст нашим славним прецима који су у борби за слободу дали оно најдрагоценије што имају – своје животе – поручио је градоначелник Лабан. 

У уметничком делу програма наступили су фолклорни ансамбл Буњевачког културног центра, драмски уметници Милош Станковић и Бошко Бошков, КУД „Светозар Марковић“, из Новог Сада, певачка група „Мироснице“ и рецитатор Анђела Стојчић.

11457_5.jpg

 

.