Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Положени венци и цвеће на споменик „Балада вешаних“

17.11.2017.

Комеморативним скупом и полагањем венаца и цвећа на споменик „Балада вешаних“, обележена је 76. годишњица од трагичног 18. новембра 1941. године када су фашисти, пред такозваним преким судом, осудили на смрт и погубили вешањем петнаесторо суботичких младих родољуба. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац је положила помоћник градоначелника за образовање, социјалну заштиту и здравство, Етела Јеринкић. У име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа венац је положио начелник Округа Драги Вучковић.

11470_1.jpg

Секретар Градског одбора СУБНОР-а Суботица, Никола Ивошевић је, обраћајући се присутнима, подсетио да је тог 18. новембра 1941. године погубљено петнаесторо родољуба и антифашиста и да сви они нису били чланови Комунистичке партије Југославије.

Ученици Политехничке школе су, по традицији, извели рецитал и на споменик симболично положили 15 црвених цветова за 15 палих жртава. Венце на споменик положиле су и делегације Месног одбора пензионера МЗ „Центар III“,  Јеврејске општине Суботица, Комуниста Србије у Суботици и „Центра Тито”, као и ученици Основне школе „Иван Горан Ковачић“.

После полагања венаца на споменик „Балада вешаних“ и пригодног програма, представници града Суботице и Севернобачког управног округа положили су венце и на Јеврејском гробљу, где је одржана комеморација у знак поштовања према страдалим суграђанима јеврејске националности.

11470_2.jpg