Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Буњевци обележили празник Дан Велике народне скупштине

24.11.2017.

Свечаном академијом  у Великој већници Градске куће Национални савет буњевачке националне мањине обележио је један од четири национална празника - Дан Велике народне скупштине, Срба, Буњеваца и других Словена у Новом Саду 1918. године.

11490_1.jpg 

Свечаности, која  је почела интонирањем химне Републике Србије „Боже правде“ и буњевачке свечане песме „Подвикује буњевачка вила“ присуствао је начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић, представник Министарства државне управе и локалне самоуправе, др Иван Бошњак, директор Музеја Војводине, др Драго Његован, представник Покрајинског секретaријата за културу, информисање и верске заједнице, Милан Мицић, заменик председника Скупштине града, Вељко Војнић, представници националних савета из Републике Србије, као и представници институција који су посебно значајни за Буњевце.

Драги Вучковић је, обраћајући се присутнима, рекао да ће порука 25. новембра 1918. године, барем за њега, овде у Суботици бити порука о заједништву, о томе како неке ствари можемо заједно да радимо, а никако одвојено.

 11490_5.jpg

– Ако сам, као човек који је овде стасавао, учио и покушавао да изгради своју каријеру, од некога научио како се то живи једни са другима, а не једни поред других, то је било од Буњеваца. Честитам вам један од четири национална празника – Дан Велике народне скупштине – истакао је Вучковић.

Председница Националног савета буњевачке националне мањине, др Сузана Кујунџић-Остојић,  казала је да сматра да је 99 година од овог историјског догађаја време када би се требало осврнути на сам историјски значај 25. новембра 1918. године, као и кроз значај у 21. веку.

11490_4.jpg

– Идеја југословенства била је та која нам је донела декрет 1945. године и одлуку да више немамо право да се изјашњавамо као Буњевци. И ево нас, у другој деценији 21. века, где се још увек боримо за своја права са захтевом да се декрет окарактерише као недемократски и дискриминаторни акт. Из овог захтева проистекао је научни скуп ’Култура и идентитет Буњеваца’, на којем је своје радове представило 38 аутора. Вечерас промовишемо Зборник са овог научног скупа. Захваљујем се ауторима Зборника који су своје знање и добру вољу уткали у једну књигу која има 650 страна, која се не пише сваки дан и која ће бити један део темеља на који се ослања наша заједница – нагласила је Сузана Кујунџић-Остојић.

Осврнувши се значај Зборника „Култура и идентитет Буњеваца“, уредник Зборника, др Драго Његован, истакао је, између осталог, да су објављени радови аутора, Срба, Буњеваца и Мађара и да је размотрен историјски ток живота Буњеваца и културолошки аспекти његове егзистенције.

У културно-уметничком делу програма учествовао је „Суботички тамбурашки оркестар” и вокална солисткиња Зорана Иђушки из Сомбора.

11490_3.jpg