Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почео 7. „Винтерфест“

05.12.2017.

Заменик градоначелника Тимеа Хорват, заменик председника Скупштине града Вељко Војнић и директор ЈКП „Суботичке пијаце”, Илинка Вукоја, вечерас су, на Тргу републике, отворили седми по реду зимски вашар под називом „Винтерфест". Ова, сада већ традиционална манифестација која је прерасла у својеврсну божићно-новогодишњу атракцију града Суботице, одржава се на простору тзв. „Малог корзоа”, у периоду од 5. децембра 2017. до 13. јануара 2018. године.

11505_1.jpg 

Поздрављајући излагаче и присутне на божићно-новогодишњем вашару Тимеа Хорват је истакла да Суботичани ову манифестацију  прихватају као саставни део божићно-новогодишње атмосфере, а за госте Суботице у време празника „Винтерфест” је права атракција.

- Зато, уз све што је до сада постигнуто, морамо и надаље да радимо на промоцији ове традиционалне манифестације ван Суботице, како у функцији унапређења туристичке понуде, тако и да бисмо још боље и више представили специфичности овог краја када је реч о гастрономији, домаћој, органској храни,  рукотворинама и производима старих заната – нагласила је Тимеа Хорват.

Вељко Војнић је рекао да је недавно дошао из Осијека где је видео да на њиховом највећем тргу у старом граду одржавају исти овакав божићно-новогодишњи вашар.

- Видео сам и у словачком граду Нитри да одржавају, по садржају, готово идентичан божићно-новогодишњи вашар. Сви средњоевропски градови имају овакве божићно-новогодишње вашаре и зато смо поносни што и Суботица одржава ову средњоевропску традицију – истакао је Вељко Војнић.

Тематика овогодишњег зимског вашара, на коме ће се на око 70 објеката представити око 80 излагача из нашег града и неколико места са територије АП Војводине је: очување традиција народних рукотворина, промоција различитих занатских производа, домаће и органске хране и  гастрономска понуда традиционалних јела региона.

У уметничком делу програма наступили су ученици Музичке школе из Суботице.

 11505_2.jpg