Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Међународни дан људских права

11.12.2017.

Свечаном доделом диплома и награда ауторима најбољих радова пристиглих на литерарни конкурс који је Канцеларија заштитника грађана града Суботице расписала на две теме: „Рећи или ћутати” и „Стварност и оно што читамо”, данас је, у Великој већници Градске куће, обележен 10. децембар, Међународни дан људских права.

11518_1.jpg 

На конкурс, отворен од 20. октобра до 20. новембра 2017. године, суботички средњошколци могли су да пошаљу свој литерарни рад, есеј или песму на језицима који су у службеној употреби у нашем граду - српском, мађарском и хрватском - са највише 1.000 речи.

Укупно је пристигло више од 40 радова, а награђена су по три најбоља рада на српском, мађарском и хрватском језику. За свако прво место додељена је новчана награда у износу од 8.000 динара, за свако друго од 6.000 динара, а за свако треће место новчана награда од 4.000 динара. Победнички радови ће бити објављени на званичној интернет презентацији града Суботице - www.subotica.rs - у рубрици Заштитник грађана.

Заштитник грађана града Суботице, Златко Маросиук, изјавио је, тим поводом, да су теме конкурса биле занимљиве за суботичке средњошколце, да су пристигли радови били јако добри и да садржина тих радова показује да наша деца јако добро осећају тренутак и средину у којој живе.

Председник Скупштине града Суботице Тивадар Бунфорд је, обраћајући се присутнима у Великој већници, подсетио да је савремена међународна регулатива људских слобода и права почела Повељом Уједињених нација 1945. године која истиче да су људска права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности, као и да су сви људи рођени слободни, са једнаким достојанством и правима.

 11518_2.jpg

-  Без обзира на унутрашњу и међународну регулативу, многи људи Међународни дан људских права проводе уз осећање неправде и урушеног достојанства, због раскорака између права која имају на папиру и реалног живота. Управо зато не смемо да мислимо да се кршење људских права догађа далеко од нас. Оно се, нажалост, дешава и око нас, и то сваког дана. Веома је важно да не будемо само сведоци који изражавају своје незадовољство и апелују на учињену неправду, већ да учинимо нешто да ту неправду и спречимо – нагласио је, између осталог, Тивадар Бунфорд.

Канцеларија заштитника грађана града Суботице већ пет година расписивањем литерарног конкурса подсећа да се „Сва људска бића рађају слободна и једнака у достојанству и правима” и подстиче ученике суботичких средњих школа да размишљају и пишу о људским правима, једнакостима, сличностима и разликама у друштву у коме живе.

11518_3.jpg

Најбољи радови на српском језику:

1.  Исидора Петронијевић, Гимназија „Светозар Марковић“, IV/2
2.  Андреа Сакач, Гимназија „Светозар Марковић“ I/a
3.  Ивана Матић, Политехничка школа Суботица, ТОН 2/5

Најбољи радови на хрватском језику:

1. Ален Габрић, Гимназија „Светозар Марковић“, IV/f,
2. Даворин Хорвацки,  Гимназија „Светозар Марковић“ IV/f
3. Бранка Моравчић, Гимназија „Светозар Марковић“, III/f

Најбољи радови на мађарском језику:


1. Кристина Тот Уђонка, Гимназија „Светозар Марковић“, IV/e
2. Емесе Чикош, Политехничка школа, Суботица, ГФТ 4/10
3. Давид Ковач, Гимназија за талентоване ученике „Деже Костолањи“, III/a