Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У Геронтолошком центру најављени планови за наредну годину

13.12.2017.

У Геронтолошком центру „Суботица“ данас су представљене тренутне активности и планови ове установе за наредну годину. Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић, рекао је да је за град Суботицу Геронтолошки центар важна установа која треба да буде препознатљива у мрежи  60 установа социјалне заштите у категорији одраслих и старијих лица у Републици Србији, али и у региону.

 11523_1.jpg

– Што се тиче сарадње Геронтолошког центра са локалном самоуправом надам се да ће у будућем периоду она да буде још боља. Планирамо да у буџету за 2018. годину повећамо средства за социјалне услуге и помоћ неге у кући са 37,8 милиона динара, колико је износила у овој години, на више од 40 милиона динара. Став локалне самоуправе је да се направи корак напред у финансирању свих услуга социјалне заштите на територији града – рекао је Илија Ђукановић.

Директор Геронтолошког центра, др Ненад Иванишевић, подсетио је да је за директора именован протекле седмице, решењем Влада АП Војводине. Уз изражавање захвалности градоначелнику Суботице Богдану Лабану на подршци пруженој приликом доласка на ову, како је рекао, важну функцију за њега најважније установе у граду, навео је шта је све у плану да се уради у Геронтолошком центру.

– Један од наших приоритета је да побољшамо грејање у Дому за негу, за шта имамо  подршку Министарства правде у укупном износу од 3,9 милиона динара. Са колегама из Осијека и домовима из Апатина и Ђакова започињемо пројекат који финансира ЕУ,  а који ће резултирати новим геронтолошким клубом у Месној заједници 'Центар I' и Академијом за обуку неговатеља. Укупна вредност овог пројекта је око 500.000 евра. Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај определиће 2,3 милиона динара за постављање нових соларних колектора у Дому пензионера, а ресорно министарство више од три милиона динара за припрему пројектне докуменатације – истакао је Ненад Иванишевић.

Оно што ће представљати највећи пројекат у 2018. години, додао је, јесте потпуна реконструкција Дома на Келебијском путу, познатијег као „Убошки дом“, стар више од 200 година.

Према његовим речима, за ову инвестицију предвиђено је 32 милиона динара и крајем наредне седмице биће објављено и ко је донатор.

– Намера нам је да се на принципима енергетске ефикасности реши и Геронтолошки клуб у Бајмоку, јер је велики потрошач енергије, и да аплицирамо на четири милиона динара према ресорном покрајинском секретаријату – рекао је Иванишевић.

Он је подвукао да ће на основу иницијативе градоначелника Богдана Лабана, у оквиру најављених, повећаних средстава, бити отворено пет нових геронтолошких клубова у – Таванкуту, Мишићеву, Љутову, Старом Жеднику и на Палићу.

– Концепт клубова биће мало другачији. У 2018. години планирамо и да повећамо капацитет Геронтолошког центра,  са 532 на 582 корисника, јер имамо простора и капацитета за то. Ми данас бринемо о 7.700 корисника услуга помоћи и неге у кући и моја идеја је да уз ових пет нових геронтолошких клубова у наредном периоду дођемо до 10.000 корисника о којима бринемо – нагласио је Ненад Иванишевић.

Геронтолошки центар ће, како је најављено на данашњој конференцији за медије, од следећег понедељка уз услуге помоћи и неге у кући да уведе  и услугу лекара, која неће додатно оптерећивати цену услуге. Поред доктора, поново се уводи услуга бесплатног мајстора у кући.