Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Унапредити положај Рома и Ромкиња

15.12.2017.

У Градској кући данас је одржан састанак представника Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период од 2016. до 2025. године и Националног савета ромске националне мањине у Републици Србији са представницима локалне самоуправе и надлежних установа у вези успостављања сарадње институција на тему унапређења положаја Рома и Ромкиња.

 11530_1.jpg

Председник Савета за унапређење положаја Рома града Суботице Илија Ђукановић изјавио је, тим поводом, да је Град Суботица спреман да ради на унапређењу положаја ромске националне мањине у нашем граду, да је Савет за унапређење положаја Рома формиран крајем 2015. године и да је први задатак Савета био израда Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома.

– Скупштина града Суботице је, у јулу ове године, усвојила Локални акциони план за период од 2017. до 2021. године који обухвата више области: образовање, становање, запошљавање и здравствену и социјалну заштиту. ЛАП је резултат рада и сарадње институција, установа из образовног здравственог система и социјалне заштите, као и невладиног сектора, педагошких асистената – истакао је Ђукановић.

Он је навео да у Суботици, у образовном систему, има пет педагошких асистената, да су потребе веће и да се на том плану очекује подршка Националног савета ромске националне мањине, као и упошљавање здравственог медијатора којег, како је рекао, тренутно немамо.

– Град Суботица сарађује са различитим организацијама на побољшању услова становања. Током протекле две године у сарадњи са Екуменском хуманитарном организацијом адаптирали смо 70 објеката. И у 2018. години планирана су у буџету средства за превенцију напуштања школовања (за куповину уџбеника и потрошног материјала за ученике), економско оснаживање и побољшање услова становања. Од Националног савета ромске националне мањине и Координационг тела очекујемо подршку у наредној години приликом конкурисања на одређене пројекте, као и да заједничком сарадњом унапредимо положај ромске заједнице у нашем граду – казао је Илија Ђукановић.

Председник Савета Владе Србије за побољшање положаја Рома и Ромкиња, др Ненад Иванишевић, истакао је да је Влада Србије ромско питање поставила као веома важно и да је заједнички циљ свих државних органа и локалних самоуправа да по истеку ове декаде и Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња кажемо да су Роми потпуно равноправни у нашем друштву и да то више не буде питање на основу кога стално меримо неке напретке.

– Није ово питање постављено нама тако високо зато што је то једно од питања у Поглавља 23 него због тога што су Роми саставни део српског друштва, српске државе и обавеза свих нас који бринемо о грађанима наше државе јесте да им пружимо могућност да буду потпуно афирмисани. Национални савет ромске националне мањине имаће апсолутну подршку у свим активностима које имају за циљ побољшање положаја ромске националне заједнице на територији Републике Србије – нагласио је Ненад Иванишевић, и додао да ће Република Србија бити прва земља у региону која ће на системски начин решити питање здравствених медијатора.

Председник Националног савета ромске националне мањине, Теуфик Рамадановић, рекао је да су приоритети ромске заједнице образовање, запошљавање и укључивање у реализацију Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња.

11530_2.jpg