Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Међународни дан миграната

18.12.2017.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан и члан Градског већа задужен за социјалну заштиту и здравство, Илија Ђукановић, састали су сe данас, у Градској кући, са преводиоцем и вођом смене у Прихватном центру за мигранте у Суботици Сафетом Ресулбеговићем и представницима миграната који су се том приликом захвалили на гостопримству и подршци коју им пружа суботичка локална самоуправа. Пријем је организован поводом обележавања 18. децембра, Међународног дана миграната, у оквиру акције коју је тим поводом иницирао Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије.

11536_1.jpg 

Суботица је пружила уточиште људима који су овде долазили из тешких, ратних услова, из различитих делова света, рекао је, обраћајући се медијима градоначелник Лабан, и додао да су Суботичани током мигрантске кризе још једном показали да су људи великог срца.

Свакодневно добијамо похвале, не само међународних невладиних организација него и људи који нађу своје уточиште у Западној Европи и тамо увек хвале српски народ, добродошлицу на коју су наишли у Србији и људски однос којим су овде дочекани. Сарадња Прихватног центра, Градске управе, установа, институција и јавних и јавно-комуналних предузећа је на добром нивоу. У Прихватном центру у Суботици тренутно борави 107 миграната, од тога 60 деце међу којима је и 11 малолетника без родитељске пратње. На сваки начин покушавамо да помогнемo и тако ћемо се понашати и убудуће – нагласио је градоначелник Лабан.

Сафет Ресулбеговић се захвалио на пријему, поклонима и подршци не само Граду Суботици већ и свим институцијама и установама које су допринеле да, како је рекао, ови људи бораве у хуманим условима.

– Они су задовољни нашим понашањем према њима и у Србији се некада не осећају као мигранти него као да су код своје куће. Мигранти се овде задржавају од два сата до две недеље тако да је за децу организовано неформално образовање, настава се одвија у Прихватном центру, а не у школама, три пута недељно. Захваљујући екипи педагога и психолога из Екуменске хуманитарне организације имамо и дечји кутак. Оброке за све њих обезбеђује Црвени крст, имају грејање током 24 сата, а током боравка све избеглице имају и медицинску негу – истакао је Ресулбеговић.

Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација 18. децембар се од 2000. године обележава као Међународни дан миграната, као последица великог и растућег броја миграната у свету.

11536_2.jpg