Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Новогодишњи пријем за представнике државних органа

26.12.2017.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан и председник Скупштине града Тивадар Бунфорд приредили су данас, у Великој већници Градске куће, традиционални новогодишњи пријем за представнике државних органа, привредних друштава, јавних и јавно комуналних предузећа, установа и других организација.

11556_1.jpg 

Обраћајући се присутнима, градоначелник Лабан је рекао да је актуелна градска власт у јуну прошле године обећала да ће завршити својевремено започете капиталне инвестиције и да су први конкретни резултати били видљиви већ у марту ове године, када је за саобраћај отворена прва деоница „Ипсилон крака“, од петље „Суботица-југ“ до кружне раскрснице са Биковачким путем.

– Инвестиција је обухватала реконструкцију петље ‘Суботица-југ’, завршетак саобраћајнице у дужини од око једног километра од петље ‘Суботица-југ’ до укрштања ‘Ипсилон крака’ са Биковачким путем и изградњу кружног тока на овој раскрсници. Вредност изведених радова је око 124 милиона динара – рекао је Богдан Лабан.

Изградња дела деонице „Ипсилон“ крака Коридора 10, од раскрснице са Сомборским путем, до раскрснице на Бачкотополском путу, почела је 5. маја, а завршена 31. јула, два месеца пре уговореног рока, навео је градоначелник и додао да је изграђено око пет километара пута и да је укупна вредност око 224 милиона динара.

– Радови на изградњи ’Ипсилон крака' изведени су захваљујући подршци и решености Владе Републике Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, да се у наредних неколико година тај веома значајан пројекат – започет пре нешто више од четврт века – коначно и реализује – истакао је градоначелник Лабан.

 11556_2.jpg

Када је реч о адаптацији, реконструкцији и доградњи зграде Народног позоришта, казао је, заједничким радом и окупљањем свих нивоа власти обезбеђена су средства у износу од 250 милиона динара за финансирање VII фазе овог пројекта која обухвата завршетак радова на фасади новог дела објекта и завршетак унутрашњих радова на старом делу објекта без завршне обраде.

Нагласио је да се интензивно радило и на привлачењу инвестиција и ширењу индустријске зоне, да је у Привредној зони „Мали Бајмок“ погоне проширила компанија „Континентал“, да је отворен „Аметек бизнис кампус“ и да је италијанска компанија „Ондапласт“ купила бивши објекат компаније „Метро кеш енд кери“.

– Ова компанија се од августа 2017. године налази у оквиру подручја Слободне зоне 'Суботица'. У почетним фазама производње, овај инвеститор планира да упосли око 100 радника. Почетком септембра,  у привредној зони, положен је камен-темељац за изградњу фабрике 'Каминада', првог иностраног погона овог италијанског инвеститора. У првој фази изградње фабрике за термопластичну израду калупа биће подигнут погон од 3.000 квадратних метара. Инвестиција би у наредних пет година требало да достигне вредност од пет милиона евра, а планирано је запошљавање око 120 људи – рекао је Богдан Лабан.

Подсетио је да су окончани радови на изградњи Царинског терминала, да је у инфраструктурно опремање Палића од децембра прошле до децембра ове године уложено око 130 милиона динара, да је почела реализација пројекта „Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш“ и да је уговор о финансирању потписан на износ донације од 6,5 милиона евра.

- На нама је да се и наредној години трудимо да доносимо одлуке којима ћемо омогућити даљи и бржи развој нашег града и унапређење живота грађана Суботице. На нама је, такође, да пружањем помоћи грађанима и њиховим породицама, које су у стању социјалне потребе, покажемо бригу и друштвену одговорност – подвукао је Богдан Лабан.

Тивадар Бунфорд је рекао да је за нама година политичке стабилност, изразито битне на свим нивоима у хијерархији политичких институција у држави.

 11556_3.jpg

– Наше градске институције део су тог хармонизованог система, па су управо у атмосфери мира и стабилности могле да раде у најбољем интересу грађана Суботице. Поред тога што је била стабилна, година је била и економски успешнија од претходних, буџетски доследна, с обзиром да смо буџет усклађивали са реалним околностима, преиспитивали остварења и успоставили равнотежу - истакао је Бунфорд.

Скупштина је поступала рационално, оценио је Бунфорд, и додао да се на редовним и ванредним заседањима одлучивало о тачкама дневног реда у ритму који су диктирале потребе наше заједнице и у складу са јавним интересом.

– Радили смо законито, благовремено и ефикасно, рационално одлучивали о свим предлозима из нашег делокруга који су на иницијативу овлашћених предлагача били пред нама. Трудили смо се и успели у томе да не стварамо превелике и неразумне трошкове. Захваљујем се за целогодишњи труд и рад свим одборницима, председницима одборничких група и свим стручним службама Градске управе. Увели смо електронски систем достављања скупштинског материјала одборницима којим смо уштедели много новчаних средстава нашој заједници – казао је, између осталог, Тивадар Бунфорд.