Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести

Најављена реконструкција Дома за одрасла лица на Келебијском путу

04.01.2018.

– Једна од важнијих инвестиција ове године биће реновирање објекта Дома за одрасла лица на Келебијском путу у Суботици. Расписивање јавне набавке за радове планирано је у марту и уколико све протекне како треба, радови би требало да почну у мају ове године. Планирани рок за завршетак радова је 90 радних дана, тако да верујемо да ће бити окончани до краја овогодишње грађевинске сезоне. Канцеларија за јавна улагања издвојила је 22,5 милиона динара за пројекат реновирања Дома, с циљем да се тај објекат доведе у намену да испуњава све услове за добијање трајне лиценце – изјавио је в. д. директора Геронтолошког центра Суботица, др Ненад Иванишевић, на данашњој конференцији за медије у Геронтолошком центру.

11580_1.jpg 

Након реконструкције, навео је, Дом неће имати стационарни део који ће бити пребачен у други објекат у Сарајевској улици, отворен пре неколико година.

У Дому за одрасла лица на смештају борави 93 станара, психофизички дисфункционалних, чије се преостале способности у прилагођеном простору могу дуже очувати, или уз адекватну здравствену негу побољшати, рекао је Иванишевић, и додао да су сви станари Дома, због природе болести, у потпуности зависни од здравствене неге и медицинског надзора.

Иванишевић се захвалио Влади Републике Србије што су повећане плате у социјалној заштити за 10 одсто и што су повећана и средства из Републичког фонда за здравствено осигурање скоро од осам одсто. То ће, оценио је, обезбедити да Геронтолошки центар у 2018. години потпуно несметано и стабилно послује.

Секретар Секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић је, у име Града Суботице и градоначелника Богдана Лабана, изразила захвалност Влади Републике Србије на значајним средствима која је путем Канцеларије за управљање јавним улагањима издвојила за обнову школа у 2017. години.

– Та средства подразумевају обнову објеката у јавној својини у области образовања, социјалне заштите и здравства. У години која је иза нас издвојена су значајна средства за ОШ ‘Соња Маринковић’ и Хемијско-технолошку школу, а сада је издвојен новац за реконструкцију Дома за одрасла лица. Оно што је веома важно за град и можда најзначајнија инвестиција у области  здравстава јесте да је Закључком Владе Републике Србије 22. септембра 2017. године предвиђена обнова и унапређење објеката Опште болнице Суботица. Предвиђена је комплетна реконструкцију и адаптација бројних руинираних одељења. Ово је за нас јако битно и верујемо да ће се побољшати и квалитет рада – истакла је Јасмина Стевановић.

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите И здравства, Илија Ђукановић, казао је да планирана средства за област социјалне заштите у буџету града за 2018. годину  износе 44 милиона, што је повећање за 16 одсто у односу на протекле три године.

– Надамо се да су та средства довољно да се и даље развија услуга помоћи неге у кући. Реализују су планови на отварању нових геронтолошких клубова, којих ће ове године бити пет. Буџет града Суботице за 2018. годину је у односу на прошлу годину номинално већи за седам одсто.  Од укупног буџета града за социјалну заштиту издвојено је око пет одсто, што нас сврстава у градове са високим нивоом издвајања у области социјалне заштитe – подвукао је Ђукановић.

Према његовим речима, планирана средства за новчана давања за најугроженије грађане, која се додељују преко Центра за социјални рад, у односу на прошлу годину већа су за 5,8 одсто, док је износ једнократне помоћи увећан за 14 одсто.

– Из буџета више се издваја и за услугу Дневни боравак за децу и одрасла лица при ‘Колевци’, и то за четири одсто. Повећан је износ и за Црвени крст, за Народну кухињу, где је опредељен 31 милион и 260 хиљада динара, а трудићемо се да се повећа и број корисника. Тренутно обезбеђујемо 1.100 оброка, а потребе су много веће – нагласио је Ђукановић.