Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Нове ангио-сале унапредиле квалитет здравствене заштите

17.01.2018.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић, градоначелник Суботице Богдан Лабан и директор Опште болнице у Суботици др Слободан Пушкар, обишли су данас ангио-салу у суботичкој Општој болници, једну од три ангио-сале у регионалним болницама у Војводини за чије је опремање и едукацију медицинског особља Покрајинска влада обезбедила 190 милиона динара. Поред Суботице, ангио-сале су набављене и за Општу болницу Др „Радивој Симоновић", у Сомбору, и Општу болницу „Ђорђе Јоановић“, у Зрењанину.

11590_1.jpg 

Ово је слика огромног улагања у здравствени систем Војводине у протеклих годину и по дана, изјавио је, тим поводом, Игор Мировић.  

– Успели смо оно што нико пре нас није, а то је да обезбедимо стандард који подразумева да имамо једну ангио-салу на 300.000 становника која је намењена пацијентима са кардиоваскуларним обољењима – рекао је Мировић, и додао да се у ангио-салама у све три болнице изводе катетеризације на срцу и друге медицинске интервенције код пацијената са кардиоваскуларним обољењима.

Он је подсетио да су у току и радови на реконструкцији болнице у Панчеву, у специјалној психијатријској болници у Ковину, радови у Клиничком центру Војводине, као и завршетак радова на новој згради Хитне медицинске помоћи у Новом Саду.

– За кратко време успели смо да направимо велики и значајан рез у здравственом систему Војводине. Уложили смо више од 1,8 милијарди динара како бисмо обезбедили квалитетнију здравствену заштиту и савременију дијагностику – казао је Игор Мировић.

Слободан Пушкар је навео да је од 15. септембра, када је ангио-сала у Општој болници пуштена у пробни рад, већ урађено 70 дијагностичких катетеризација, лечено неколико акутних инфаркта и уграђено 10 стентова, као и да су сви пацијенти добро.

Уз истицање да пацијенти који дођу током првих сат или два, са уградњом стента имају многу мању смртност, много краћу хоспитализацију, много бржи опоравак, мању инвалидност и очување радне способности, Пушкар је казао да ће већи број ангио-сала омогућити већи број дијагностичких коронарографија како би се болест открила у ранијој фази и третирала на лакши и ефикаснији начин.

– Током прошле године имали смо два велика два задатка: да се одабере адекватан простор за смештај ангио-сале последње генерације и да се заврши обука лекара и техничара, односно целог тима који ће радити у ангио-сали. У сали се изводе веома компликоване и сложене интервенције, пацијенти су често животно, витално угрожени и само добро едукован, утрениран и уигран тим може да изведе процедуру како треба и да не буде компликација – подвукао је Пушкар.

Градоначелник Лабан је рекао да ће отварање ангио-сале унапредити квалитет здравствене заштите грађана Суботице и овог региона и да је то веома значајно не само за Суботицу него и за Севернобачки округ.

– Рад ангио-сале у пуном капацитету допринеће да се пацијенти из наше регије скоро у потпуности збрину у суботичкој Општој болници. Зато ова инвестиција има немерљив значај не само за пацијенте који болују од кардиоваскуларних болести, него и за град Суботицу. Сигуран сам да ћемо и убудуће, уз помоћ Владе Србије и Покрајинске владе, наставити да реализујемо пројекте који су битни за наше грађане – нагласио је Богдан Лабан.

11590_2.jpg