Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворено Привремено прихватилиште за бескућнике

17.01.2018.

– Према заједничкој процени представника стручних служби Центра за социјални рад, Црвеног крста и ’Каритаса’ стекли су се услови да Привремено прихватилиште за бескућнике са територије града Суботице, у Гајевој улици број 50, почне са радом. За ову намену Град Суботица је за 2018. годину определио средства у буџету у износу од 407.000 динара – изјавио је данас, отварајући Прихватилиште, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић.

11591_1.jpg 

Он је навео да ће Привремено прихватилиште за бескућнике радити непрекидно све док то буду захтевали временски услови и потребе тридесетак особа којима су, током зиме, неопходне његове услуге.

– Центар за социјални рад, као носилац ове активности, упућује кориснике у прихватилиште на основу њихове процене и потписаног упута. Црвени крст обезбеђује смештај, средства за личну хигијену и оброке (доручак, ручак - кувани оброк и вечеру) и дежурство професионалаца и волонтера у периоду од 7 до 15 часова сваког дана, док ће ’Каритас’ обезбедити дежурство својих волонтера од 15 до седам часова ујутру. Стручни радници Центара за социјални рад ће, такође, обилазити и пратити рад прихватилишта – истакао је Ђукановић, и додао да је Прихватилиште прошле године радило од 22. децембра 2016. до 8. фебруара 2017. године и да су у том периоду услуге користиле 32 особе.

Директорка Центра за социјални рад у Суботици, Мирослава Багавац, каже да појединачну процену о томе ко може да користи услуге Привременог прихватилишта за бескућнике даје Центар за социјални рад.

– Центар за социјални рад појединачно процењује потребе корисника за овом услугом. Зимски период и неповољни климатски услови могу да доведу до озбиљних проблема и одређени број људи са улице смешта се у Прихватилиште. Ми ћемо вршити процену и упућиваћемо, кроз један формални упут, у Привремено прихватилиште за бескућнике, а такође ћемо правити и документ о отпусту о коришћењу ове услуге – рекла је Мирослава Багавац.

Комплетну логистичку подршку за Прихватилиште – 25 кревета са чистом постељином, гардеробу и веш за све кориснике, као и средства за одржавање личне и колективне хигијене – обезбедила је Градска организација Црвеног крста у Суботици.

– Трудили смо се да у складу са могућностима и опредељeним средствима корисницима обезбедимо што је могуће бољи комфор. Планирамо, такође, да у сарадњи са Домом здравља Суботица корисницима Прихватилишта обезбедимо и лекарске прегледе – нагласио је секретар Црвеног крста Суботица др Синиша Трајковић.

11591_2.jpg