Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Уџбеници за основце из ромске заједнице

22.01.2018.

– У буџету града Суботице за 2017. годину било је издвојено 300.000 динара за уџбенике које локална самоуправа даје деци ромске националности у циљу превенције напуштања школовања. Деца из ромске заједнице, њих 738, сконцентрисана су углавном у три основне школе: 'Матко Вуковић', 'Ђуро Салај' и 'Сечењи Иштван'. За економско оснаживање ромске популације, превенцију напуштања школовања и унапређење услова становања, град је у буџету за 2018. годину определио 2,3 милиона динара – изјавила је данас секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, на пригодној свечаности у ОШ „Матко Вуковић“ у оквиру које су ученицима ромске заједнице који похађају ову школу предати уџбеници.

11600_1.jpg 

Председник Савета за унапређење положаја Рома на територији града Суботице, Илија Ђукановић, навео је да је Суботица, као пилот-пример, одабрана за сарадњу на пројекту „Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима“.

Одлуку о избору општина и градова, додао је, донео је Управни одбор кога чине Министарство финансија, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Канцеларија за људска и мањинска права, Министарство за европске интеграције, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Стална конференција градова и општина – 8. децембра 2017. године.

– Наш град предложен је за сарадњу у оквиру Компоненте 2 пројекта – Социјална инклузија ромске популације. Социјално укључивање Рома и Ромкиња у оквиру пројекта подразумева: Подршку унапређењу институционалног капацитета у области социјалног укључивања Рома и Ромкиња, кроз формирање и подршку функционисању Мобилних тимова; подршку оперативном и финансијском планирању у тој области и унапређење учешћа цивилног друштва у процесу планирања, примене и праћења локалних политика од значаја за социјално укључивање Рома. Локална самоуправа је спремна да и у овој години ради на унапређењу положаја ромске заједнице у нашем граду – нагласио је Ђукановић.

Члан Градског већа задужена за област образовања, Наташа Алексић, оценила је да је ово значајна мера локалне самоуправе за унапређење образовања ромске популације.

– Надам се да ће директори и педагошки асистенти у ове три основне школе поделити уџбенике ђацима и да ће им они пуно користити, како у другом полугодишту тако и у следећој школској години – истакла је Наташа Алексић.

Уз изражавање захвалности локалној самоуправи на мерама које спроводи у циљу превенције напуштања школовања деце из ромске заједнице, директорка ОШ „Матко Вуковић“, Мирјана Стевановић, рекла је да током прошле године није било већих осипања ученика ромске популације од петог до осмог разреда.

– На Комисији за побољшање положаја Рома донели смо закључак да је следећи корак који би требало да спроводимо уписивање у средње школе, јер је у основним школама до сада већ доста тога постигнуто – казала је Мирјана Стевановић.

Директорка ОШ „Ђуро Салај“, Мимица Андрић,  каже да су искуства у раду са децом ромске популације различита и варирају у зависности од тога колико се породица укључи у образовање детета.

- Поред бесплатног превоза и ужина за ученике из социјално угрожених породица, сада смо добили и 146 уџбеника за 80 ученика. Захвални смо локалној самоуправи на великој помоћи – рекла је Мимица Андрић.