Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 3. ванредна седница Скупштине града

02.03.2018.

На 3. ванредној седници Скупштине града Суботице, одржаној у Великој већници Градске куће, већином гласова одборника усвојена је једина тачка дневног реда: доношење Одлуке о постављању споменика Матији Корвину. Споменик Матији Корвину, властелину овога краја, поводом 560. годишњице његовог крунисања за угарског краља поставиће се у Суботици, у улици Матије Корвина 8, испред ограде Рајхлове палате.

11704_1.jpg 

Споменик у виду препознатљиве фигуре Матије Корвина поставиће се на постаменту који ће се израдити према Идејном пројекту предузећа „Суппорт“ д.о.о. Суботица и у складу са решењем Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица.

Текст спомен обележја на постаменту је: „Matthias Rex (1458-1490)“. На бочној страни постамента монтираће се спомен-плоча са текстом исписаним на српском језику ћириличним писмом, на мађарском, хрватском и енглеском језику: „Споменик Матији Корвину је поставио 2018. године Чакањ Лајош уз сагласност Града Суботице“.

Средства за постављање Споменика обезбедиће подносилац захтева за постављање Споменика. О одржавању Споменика стараће се Јавно предузеће за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица. Постављање Споменика извршиће се по прибављеној сагласности Министарства културе и информисања.

Комисија за подизање и одржавање јавних споменика на територији града Суботице је на седници одржаној 21. фебруара 2018. године донела закључак о прихватању предлога подносиоца захтева Лајоша Чакања из Суботице, улица Матије Корвина 7-8, о подизању споменика Матији Корвину.

Чакањ се обратио Комисији за подизање и одржавање јавних споменика на територији града Суботице 19. фебруара 2018. године са захтевом за дозволу подизања споменика Матији Корвину. У захтеву је навео да је Корвин био властелин овог краја, да је владао од 1458. до 1490. године и да је био познат као праведан краљ према својим поданицима. Био је син београдског јунака Јанка Сибињанина (Хуњади Јаноша).

Идеја подносиоца је да се сећањем на Матију Корвина у Суботици, у улици која носи његово име, подигне споменик поводом 560. годишњице његовог крунисања. Подносилац је прибавио и приложио законом прописана акта за постављање споменика. 

За реализацију ове одлуке није потребно обезбедити буџетска средства.