Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из образовања

Промоцијом хуманих вредности до превенције насилничког понашања

02.03.2018.

Ове године четири основне школе – „Матко Вуковић“, „Сечењи Иштван“, „Соња Маринковић“ и Школски центар са домом ученика „Доситеј Обрадовић“ – биће обухваћене програмом Промоција хуманих вредности, у циљу превенције насилничког понашања међу децом школског узраста, речено је на конференцији за новинаре одржаној у Црвеном крсту. Програм почиње 12. марта и обухвата ученике од првог до четвртог разреда основне школе.

 11709_1.jpg

Члан Градског већа задужена за област образовања, Наташа Алексић, истакла је да до ње нису стизале притужбе у случајевима вршњачког насиља, што значи да су школе успешно решавале овакве случајеве.

– Програм едукације деце у раном узрасту даје резултате. Са моје позиције види се тај рад, уколико има насилничког понашања школе и сама деца захваљујући овим едукацијама то решавају на нормалан начин, па немам жалби на ову тему. Само добра превенција нам помаже да створимо добро и здраво друштво – нагласила је Наташа Алексић.

Програм је осмишљен са идејом да утиче на усвајање правила понашања, поштовање различитости и здравих стилова живота код деце у најранијем школском узрасту.

– Идеја је била да што раније започнемо са промоцијом поштовања различитости, друга, пријатеља, родитеља, наставника, учитеља и једног здравог понашања у школи, породици и на улици. Када говоримо о различитости да се прихвате све разлике, било да су у питању националне, верске, као и по боји коже – рекао је Предраг Милановић, координатор програма.

Прошле године, овим пројектом биле су обухваћене две основне школе – „Матко Вуковић“ и „Сечењи Иштван”.

Директорице ових школа Мирјана Стевановић и Весна Вајс објасниле су колико је важно учешће школа као партнера у овом програм, јер  деца уче да препознају насиље и оснажују се да се обрате надлежнима уколико је то потребно, без страха да ће бити „тужибабе“.

Ученицима нижих разреда основних школа предавања ће држати вршњачки едукатори којих ће ове године бити 12 више у односу на прошлу годину, када је с децом радило 26 едукатора.