Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Климатизована Хала спортова

07.03.2018.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан, заменица градоначелника Тимеа Хорват, члан Градског већа задужен за област спорта и омладине Немања Симовић и директор ЈКП „Стадион“ Роберт Тот пустили су данас у рад нови систем за климатизацију у Хали спортова. Укупна вредност инвестиције је 24 милиона динара. Извођач радова, који су трајали око четири месеца, било је предузеће „Цим гас“, из Суботице.

11717_1.jpg 

Уз подсећање да је Хала спортова изграђена пре пет деценија и изражавање задовољства што је овај пројекат коначно реализован, градоначелник Лабан је рекао да су климатизацијом Хале спортова створени предуслови да наш град буде домаћин великих европских и светских такмичења у дворани.

Захваљујем се председнику Републике Србије Александру Вучићу, на чију иницијативу су одобрена средства Владе Србије у висини од 20 милиона динара. Град је учествовао са четири милиона динара. Подршку у реализацији овог пројекта пружио нам је наш суграђанин, трофејни рвач Давор Штефанек, освајач златне олимпијске медаље у Рију и председник Спортског савеза Србије са којим ћемо, са великим задовољством, и даље добро сарађивати. Локална самоуправа покушава да, када је реч и о изградњи нове спортске инфраструктуре и побољшању услова за припреме и такмичење наших спортиста, уради све што обећа. Поред рефлектора на Градском стадиону и новог балона у Дудовој шуми, завршили смо и климатизацију Хале спортова. У наредном периоду, заједно са Министарством омладине и спорта, реализоваћемо још један важан пројекат, а то је изградња нове атлетске стазе на Градском стадиону – нагласио је Богдан Лабан.

Директор „Цим гаса“ Владимир Бијеловић рекао је да су радови трајали око четири месеца, да се одступило од првобитне концепције климатизације Хале и да су уместо предвиђених чилера (расхладне машине које служе за припрему хладне воде) уграђене топлотне пумпе. Изведено решење ће омогућити хлађење током летњих месеци и грејање у прелазним периодима, на пролеће и у јесен.

- Уграђене су две топлотне 'мидеа' пумпе, које ће омогућити хлађење трибина великог и малог терена. Уграђено је 8.000 килограма лимених канала са дистрибутивним елементима и 5.000 килограма челичних носача, што је изискивало велики напор главног извођача и наших коопераната. Калкулацију у новчаном износу нисмо радили. Суботичка 'Топлана' је снабдевач овог објекта топлотном енергијом, али наша искуства говоре да ће трошкови грејања бити мањи бар за 50 одсто – казао је Бијеловић.

Немања Симовић је најавио да ће Град Суботица већ наредне године бити домаћин Европског првенства за кадете у рвању. Преговара се, навео је, и са Одбојкашким савезом Србије, али и другим савезима о могућностима да наш град буде домаћин великих спортских такмичења. Поред изградње нове атлетске стазе на Градском стадиону, додао је, у наредном периоду радиће се и на изградњи нових и санацији постојећих спортских терена на Палићу.

- Већ дуго година девастиране терене у оквиру Спортско-рекреативног центра 'Јанко Пејановић' вратили смо у власништво града и средином децембра прошле године кренули смо са њиховим уређењем. Градимо нове терене за рукомет, кошарку и два одбојкашка терена, а поправићемо дотрајалу расвету како би могли да се користе и у вечерњим часовима. Намера нам је да до предстојећег Првомајског уранка завршимо све радове и терене предамо на употребу спортистима и рекреативцима – истакао је Немања Симовић.

 11717_2.jpg