Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботичким пензионерима уручене прве Пензионерске картице

14.03.2018.

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић, и директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, филијала у Суботици, Снежана Марић, данас су, у Градској кући, нашим најстаријим суграђанима – пензионерима, уручили прве Пензионерске картице које ће користити уместо пензионерског чека и којом ће остварити попусте. Додела Пензионерских картица део је акције коју заједно спроводе Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, у оквиру које ће сваком пензионеру у Републици Србији – а њих Фонд ПИО тренутно има 1.750.000 – до краја априла бити уручена бесплатна Пензионерска картица.

 11730_1.jpg

Обраћајући се медијима након доделе Пензионерских картица, Ђукановић је изјавио да ће и око 33.000 пензионера из нашег града, колико их је у јануару ове године било евидентирано у филијали Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање у Суботици, до краја априла добити овај документ који им омогућује да докажу статус пензионера, а да при томе не морају да показују чек од пензије или решење о оствареном праву.

– На тај начин пензионерима је омогућено безбедно доказивање свог статуса, посебно ако се зна да пензиони чек, који је поред имена и презимена власника садржавао и висину пензије и адресу особе, и решење о оствареном праву садрже велики број личних података који се могу злоупотребити. Веома је важно и то што ће пензионери моћи да остваре одређене бенефите и попусте, јер Фонд ПИО већ има бројне организације са којима има договор о пензионерским попустима – нагласио је Илија Ђукановић.

И на суботичкој локалној самоуправи је, додао је, као и на свим другим локалним самоуправама у нашој земљи да разговарамо са институцијама, предузећима и установама да покажу друштвену одговорност и омогуће пензионерима прихватање Пензионерских картица у што више ситуација које ће нашим старијим суграђанима донети неке погодности.

Снежана Марић је навела да ја Суботица тренутно добила 100 Пензионерских картица, да је данас, у Градској кући, пензионерима уручен део тих картица и да ће преостале Пензионерске картице пензионери који добију позив моћи да преузму у филијали Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање у Суботици.

– Пензионерске картице Фонда ПИО су бесплатне и биће додељене без накнаде свим  пензионерима, без обзира коју врсту пензије користе, односно да ли су старосни, породични или инвалидски пензионери, без обзира колика им је пензија, односно где им је пребивалиште. Коришћењем Пензионерских картица пензионери у нашој земљи ће једноставније и безбедније доказивати свој статус и користити погодности које им статус пензионера омогућује, а да, при том, потпуно заштите личне податке – истакла је Снежана Марић.

11730_2.jpg

Никола Ђерић је први пензионер из Суботице коме је уручена Пензионерска картица Фонда ПИО.