Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Подршка реализацији програма „ROMACTED“

15.03.2018.

Чланови Градског већа Илија Ђукановић и Наташа Алексић састали су се, у Градској кући, са пројектном службеницом канцеларије Савета Европе у Београду, Вером Куртић, и представницима Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији, др Ненадом Иванишевићем и Данијелом Лакатош. Састанак је уприличен поводом програма „ROMACTED“ – „Промовисање доброг управљања и оснаживања ромске заједнице на локалном нивоу“ – који заједно спроводе Европска унија и Савет Европе, а који ће се, укључујући и Суботицу, реализовати у укупно десет градова и општина у Србији.

11733_1.jpg 

Уз истицање да су циљеви програма „ROMACTED“  оснаживање ромске заједнице, како на индивидуалном нивоу тако и на нивоу колектива, и јачање посвећености институција, њихових капацитета, знања и вештина у раду на инклузији Рома и Ромкиња и примени концепта добре управе, Илија Ђукановић је, обраћајући се медијима, навео да у Суботици постоји јака политичка воља де се ради на унапређењу положаја Рома и Ромкиња који живе на територији нашег града.

- Као Члан Градског већа, задужен за област социјалне заштите и здравства, и председник Савета за унапређење положаја Рома и Ромкиња на територији града Суботице, на састанку сам нагласио да Савет добро функционише, да имамо Акциони план до 2021. године и да смо можда једини град у Србији на чијој територији функционишу и раде два ромска координатора. Имамо и пет педагошких асистената у образовном систему, три у основним школама и два у предшколским установама, а као град смо аплицирали и за здравственог медијатора, где очекујемо позитиван резултат. Град Суботица је спреман на свим пољима да се посвети унапређењу положаја Рома и Ромкиња, с тим да ћемо пратити све програме на територији Републике Србије и у региону како бисмо могли да аплицирамо и још више унапредимо положај ромске заједнице у нашем граду – подвукао је Ђукановић.

Вера Куртић се захвалила Граду Суботици у име програма „ROMACTED“ и канцеларије Савета Европе у Београду на гостопримству и доброј политичкој вољи да се укључи у овај програм који је, како је навела,  веома значајан за ромску заједницу, али и за читаво наше друштво.

Програм „ROMACTED“, додала је, траје до априла 2020. године, а један од циљева му је и изградња политичке воље и одрживих политика кроз ангажовање локалних власти у унапређењу демократске јавне управе и подстицању локалних ромских заједница за јачање капацитета, како би Роми и Ромкиње допринели креирању, имплементацији и праћењу планова и пројеката који се односе на њих.

Ненад Иванишевић је казао да је председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић дала апсолутну подршку овом програму и нашим партнерима из Савета Европе.

Поносан сам, као Суботичанин, што се и Суботица, као један од градова позитивне праксе и односа према ромској националној заједници, налази међу 10 градова и општина у нашој земљи у којима се овај програм спроводи. У вишенационалним срединама попут Суботице важно је истаћи да се и држава, и партнери из Савета Европе, и локална заједница брину о сваком свом грађанину без обзира које је националности, које је боје коже или коју сексуалну опредељеност има. Ми из Координационог тела наставићемо да подржавамо овакве пројекте, јер сматрамо да су равноправност, антидискриминација и сва питања по којима је Србија позната, а то је, пре свега – да сваки грађанин Републике Србије ужива сва права без обзира којој националној заједници припада – веома значајни. Наставићемо, такође, сарадњу и са Саветом Европе, и са Градом Суботицом – поручио је Иванишевић.

11733_2.jpg