Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворена рестаурирана суботичка Синагога

26.03.2018.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан присуствовали су данас отварању рестауриране суботичке Синагоге. Вучић је истакао да ће у животу Јевреја, али и осталих Суботичана Синагога која је обновљена након 40 година бити кућа молитве, учења и окупљања, а Орбан да ће овај дан бити упамћен као дан када је средња Европа показала свој најлепши лик свету – лик сарадње и међусобне толеранције.

11750_1.jpg 

Председник Вучић посебно се захвалио мађарском премијеру Орбану, без чије помоћи, како је навео, не би било оваквог „прелепог сакралног објекта који делује нестварно”.

– Синагога, друга по величини у Европи након будимпештанске, засијала је како заслужује. На обнови смо радили заједно и напорима и средствима и зато посебно хвала Орбану без чије подршке и учешћа ова синагога не би овако сијала – казао је Вучић.

Радови су, како је навео, повезали не само Јевреје с православцима, католицима и протестантима, већ и владе двеју земља, али и међународне институције, приближили људе...

– Срећан сам што Суботичани имају нову-стару кућу лепшу него икада, али сам срећан и што ће овде сви други да долазе. То ће бити и културно стециште и туристи ће долазити из Србије и Европе, јер су овакви објекти ретки – нагласио је Вучић.

11750_2.jpg 

Суботичка Синагога, додао је, постаће један од симбола наше земље, али и симбола толеранције, разумевања.

– Могли су и Мађари и Виктор (Орбан) нама Србима да нађу безброј замерки, могли су да улазе у сукобе, као да смо их мало имали, али он је желео да изградимо најбоље могуће односе и зато могу сада да потврдим да имамо најбоље односе у историји Срба и Мађара и најбоље односе између две земље – подвукао је председник Вучић.

Виктор Орбан је истакао да ће овај дан бити упамћен као дан када је средња Европа показала свој најлепши лик свету - лик сарадње и међусобне толеранције.

Он је казао да су српску и мађарску владу спојили поштовање према јеврејском народу, као и да је Синагога окретање према будућности у којој Јевреји, Срби и Мађари живе заједно.

 11750_3.jpg

– Срби и Мађари већ живе заједно у Суботици, а данас шаљемо поруку да је ово Европа у којој желимо да живимо - у миру и безбедности сви заједно – истакао је Орбан.

Подсетио је да је мађарска влада определила 10 милијарди форинти за програм обнове синагога широм Европе и додао да, након Другог светског рата и периода комунизма, Мађарска сматра да је обавеза свих да омогуће да хришћани и Јевреји живе слободно.

- Централна Европа има само један пут, а то је Европа која се држи хришћанске и јеврејске заједнице. Мислимо да је Србија требало одавно да буде са нама у ЕУ и желимо јој много успеха на том путу - нагласио је Виктор Орбан.

Врхунски рабин Србије Исак Асиел је рекао да су суботички Јевреји подигли здање Синагоге почетком 20. века и тако „уткали себе у темеље Суботице, како у верском тако и у сваком другом смислу”.

 11750_4.jpg

Асиел сматра да Синагога више није само јеврејска већ и суботичка заоставштина и место за све људе које ће зрачити љубављу.

– Ово је наслеђе и Суботице и Србије и Мађарске и Европе и света и хвала српској и мађарској влади које су је обновиле од темеља и створиле место окупљања и љубави – рекао је Асиел.

Свечаности отварања синагоге требало је да присуствује и председник Владе Израела Бењамин Нетањаху, али будући да је био спречен из оправданих разлога упутио је писмо председнику Србије Александру Вучићу у коме наводи да обнова Синагоге представља одавање почасти „живој јеврејској заједници у Суботици”.

Председник Србије Александар Вучић рекао је на заједничкој прес-конференцији с мађарским премијером Виктором Орбаном, одржаној после свечаног отварања Синагоге, да су њихови разговори данас били без отворених питања и да су једине теме биле како да заједно радимо на бољој будућности, како да више мађарских компанија дође и улаже у Србију и како да се наше компаније позиционирају у Мађарској.

11750_5.jpg

Суботичка Синагога је изграђена 1902. године према пројектима будимпештанских архитеката Марцела Комора и Дежеа Јакаба. Први корак на рестаурацији Синагоге, која се састоји од серије пројеката рађених током више деценије, направљен је 1978. године када су фотограметријским мерењем документовали актуелно стање грађевине, а такође су израдили и документацију статичке санације. Исте године је започета израда планова рестаурације конструкције главне куполе и реконструкције сводова, што се затим наставило поправкама и делимичним заменама кровних црепова, лимених елемената и олука, а такође и изградњом новог система расвете.