Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

И Суботица у акцији „Правилно је безбедно”

11.04.2018.

У оквиру кампање под називом „Правилно је безбедно“, нaмењене ученицима од првог до четвртог разреда основне школе, едукативни тим предузећа „Инфраструктурa железнице Србије“ одржао је предавање у Основној школи „Сечењи Иштван“. Циљ мултимедијалне презентације је да се деца кроз интерактивну комуникацију упознају са основним правилима безбедног и правилног понашања у близини пруге и на путним прелазима.

 11778_1.jpg

Презентацији је присуствовала и Наташа Алексић, члан Градског већа задужена за област образовања која је, обраћајући се медијима, навела да тим који спроводи едукације у току једног дана може да обиђе три школе које територијално нису много удаљене једна од друге и да ће данас, поред ОШ „Сечењи Иштван“, предавања бити одржана и у основним школама „Ђуро Салај“ и „Матко Вуковић“.

– У среду, 18. априла, акција ће се одржати у школама 'Кизур Иштван', 'Јован Јовановић Змај' и 'Јован Микић', а 25. априла у ОШ 'Соња Маринковић' и у основним школама у Новом и Старом Жеднику. Научна истраживања и статистички подаци недвосмислено показују да је овај вид едукације код најмлађих најбољи начин за разумевање потенцијалних опасности, као и прихватање чињенице да је само правилно понашање безбедно – истакла је Наташа Алексић.

Уз подсећање да је крајем августа 2017. године отворен реконструисани и модернизовани путни прелаз који се налази на укрштању магистралне пруге Суботица–Богојево–државна граница–Ердут и Грабовачке улице (Пролетерских бригада) и да су опремање тог прелаза финансирали Град Суботица и „Инфраструктура железнице Србије“, пи-ар овог предузећа Ненад Станисављевић најавио је да ће суботичка локална самоуправа и „Инфраструктура железнице Србије“ а.д., као друштвено одговорно предузеће, заједнички инвестирати у обезбеђење још два пружна прелаза у Суботици: у Копарској улици и на Бајском путу.

– Сарадња остварена између Града Суботице и 'Инфраструктура железнице Србије' је пример који покушавамо да пренесемо и на друге локалне самоуправе у нашој земљи. На територији града Суботице постоји 51 пружни прелаз и мислим да је управо због тога веома важно што ћемо у овој нашој акцији у наредном периоду ученике од првог до четвртог разреда из девет суботичких основних школа упознати са основним правилима безбедног и правилног понашања у близини пруге и на путним прелазима – нагласио је Станисављевић.

Кампања „Правилно је безбедно“ подржана је од међународне железничке уније и међународне организације ИЛКАД, чији је „Инфраструктура железнице Србије“ равноправан члан, а која се бави медијском и едукативном превенцијом несрећа на путним прелазима.

Акције се организују у оним општинама и градовима где је фреквенција железничког саобраћаја највећа, као и тамо где су се до сада догађале несреће на путним прелазима, а посебно и у оним деловима Србије у којима ће након модернизације бити значајно повећана брзина возова или након више година ревитализована пруга и поново успостављен путнички железнички саобраћај.