Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обновљен рад Мреже за превенцију и борбу против трговине људима града Суботице

19.04.2018.

На састанку Мреже за превенцију и борбу против трговине људима града Суботице, првом у овој години, обновљен је рад ове локалне мреже формиране 2013. године кроз Меморандум о сарадњи релевантних актера који се у нашем граду дуги низ година баве том проблематиком. Састанак је подржало и Удружење грађана „Атина“, из Београда, које је позвало град Суботицу и Мрежу да буду део пројекта „Од опасности до сигурности: Унапређивање заштите жртава трговине људима у Србији“, који спроводе заједно са Међународним комитетом спаса, уз подршку Канцеларије америчког Стејт департмента за борбу против трговине људима.

 11791_1.jpg

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства Илија Ђукановић je, обраћајући се медијима, изјавио да је почетком августа 2017. године усвојена Стратегија превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом, и заштите жртава у периоду од 2017. до 2022. године коју спроводе државни органи и органи локалне самоуправе Републике Србије у оквиру својих надлежности, у сарадњи са организацијама цивилног друштва.

Један од првих задатака, навео је, предвиђен Акционим планом за спровођење Стратегије јесте унапређење партнерства на локалном нивоу кроз анализу рада локалних тимова за борбу против трговине људима, формираних у 17 градова међу којима је и Суботица.

– Управо из тих разлога, од Министарства државне управе и локалне самоуправе и Министарства унутрашњих послова добили смо, као локална самоуправа, одређене смернице, a једна од њих је да поново активирамо рад локалних тимова. Основ за рад наше локалне мреже јесте Меморандум о сарадњи из 2013. године и ангажовање Удружења ’Атина’, из Београда. Како се Суботица налази на мигрантској рути, то појачава оправданост формирања и деловања локалне мреже за превенцију и борбу против трговине људима – истакао је Ђукановић, и додао да ће Мрежа радити и на подизању свести наших суграђана, деце, омладине, родитеља и свих осетљивих група о превенцији и сузбијању трговине људима, посебно женама и децом.

 11791_2.jpg

Чланица Удружења „Атина“, Јелена Хрњак, нагласила је да је циљ формирања  Мреже за превенцију и борбу против трговине људима града Суботице да  Суботица преузме већу одговорност и кординацију над свим активностима које се дешавају по питању сузбијања трговине људима у овом граду.

– Са националног нивоа је, практично, донета одлука да Мрежа за превенцију и борбу против трговине људима града Суботице мора да буде у већој мери формализована и да би требало више да се ради на самој идентификацији жртава трговине људима, као и на њиховој заштити. Удружење ’Атина’ ће пружити подршку суботичкој локалној самоуправи на овој иницијативи и кроз реализацију пројекта ’Од опасности до сигурности: Унапређивање заштите жртава трговине људима у Србији’ који спроводимо заједно са Међународним комитетом спаса, уз подршку Канцеларије америчког Стејт департмента за борбу против трговине људима. То значи да ћемо наредне две године посветити унапређењу система заштите жртава трговине људима у граду Суботици – казала је Јелена Хрњак.

Поред представника локалне самоуправе, састанку Мреже за превенцију и борбу против трговине људима града Суботице, одржаном на Отвореном универзитету, присуствовали су и представници Тужилаштва, полиције, Центра за социјални рад, организација цивилног друштва, Црвеног крста и Националне службе за запошљавање.