Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржан 39. Сајам запошљавања

20.04.2018.

У организацији Националне службе за запошљавање (НСЗ), Филијала Суботица, у атријуму хотела „Галерија“ одржан је 39. Сајам запошљавања на коме је 45 послодаваца понудило око 450 радних места. Највише интересовања послодавци су показали за занатлије, а најмање за правнике и економисте.

11798_1.jpg 

Директорка Покрајинске службе за запошљавање, Снежана Седлар,  нагласила је да је Филијала НСЗ у Суботици једна од најажурнијих, односно да има највећи степен учинка.

– Стопа незапослености, која је у Војводини 31. децембра прошле године била 11,9 одсто, перманентно се смањује. Конкретно, у Суботици се на месечном нивоу незапосленост смањује за 1,9 одсто – истакла је Снежана Седлар.

Она је навела да се први пут у активним мерама запошљавања појављује изузетно стимулисање новог запошљавања дефицитарних кадрова високе стручне спреме, са територија филијала НСЗ, и да је износ који се издваја за запошљавање по једном таквом радном месту 765.000 динара.

Члан Градског већа, Немања Симовић, рекао је да се одржавање сајмова запошљавања показало потребним и корисним.

– Значајан број наших суграђана управо на оваквом сајму пронађе своје радно место. Жеља Градске управе и НСЗ је да наставимо са заједничким активностима које ће смањити стопу незапослености – нагласио је Симовић.

Суботица је, додао је, поносна на индустријску зону где је у престижним светским компанијама запослено 6.200 радника.

– И у наредном периоду ћемо помагати инвеститорима. Не смемо да заборавимо ни домаће привреднике који запошљавају велики број наших суграђана. Спремни смо да искористимо све ресурсе које имамо – казао је Симовић.

Предности  Суботице, како је навео, у односу на већину средина у нашој земљи јесу близина Европске уније, ослоњеност на Коридор 10 и убрзано издавање дозвола за нове инвеституре.

– Учинићемо све да стопу незапослености, која је у нашем граду тренутно осам одсто, сведемо на још нижи ниво. Наредна компанија која ће запослити још 120 радника је италијанска Каминада – подвукао је Немања Симовић.

Директор Филијале НСЗ у Суботици, Душан Торбица, каже да су на данашњем Сајму најтраженије занатлије.

– То су, већ традиционално, заваривачи, електроинсталатери, бравари и металостругари, затим радници у угоститељству, грађевинарству и трговини... Интересантно је да је ове, као и прошле године, изузетно мала потражња за правницима и економистима – навео је Торбица.

Председник Удружења послодаваца Суботице, Милан Јеринкић, сматра да је проблем  проналажење квалитетне радне снаге, првенствено мајстора у различитим областима. Према његовим речима, тај проблем је постао горући до те мере да је послодавце довео у ситуацију да се проблемом запошљавања баве свакодневно.

Сајам су посетили и ученици завршних разреда из суботичких средњих школа.

11798_2.jpg