Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градски музеј обележио 70 година постојања

24.04.2018.

Градски музеј у Суботици је, пригодном свечаношћу, обележио 70 година постојања и прегалаштва на очувању културне и природне баштине, на очувању културног идентитета овог краја.

11803_1.jpg 

Директор Градског музеја, Иштван Хуло, подсетио је да након Рајхлове палате (1948–1968) и Градске куће, ова културна институција пре 10 година премештена у садашњи простор – најамну кућу Микше Деметера која је тако постала трећа кућа за неколико десетина хиљада предмета о прошлости града, као и за запослене у Музеју.

– Сваком музеју који добро ради недостаје простор за свој материjал. И нама недостају нови екстерни депои, магацински простори за веће ствари и завичајна, односно стална поставка, мада су тематске целине које су сада постављене привлачне и динамичне. Музеј прати савремене трендове, у току je дигитализација у свим одељењима, а интензивирали смо и сарадњу, посебно међународну, на бројним пројектима – казао је Хуло.

Председник Националног комитета ИЦОМ-а Србије, Славко Спасић, сматра да Градски музеј у Суботици представља духовно-културни центар сопственог друштвеног окружења које, с једне стране, утиче на садржај његовог рада, а које он, с друге стране, тумачи.

Он је подвукао да не смемо да заборавимо да институције које се баве проучавањем, заштитом и презентацијом културне баштине представљају кровне установе културе и понос сваке државе.

- Сви ми имамо исти задатак, да сачувамо и промовишемо културно и природно наслеђе државе Србије, да ‘нахранимо’ душу посетиоцима, да научимо децу о лепоти земље у којој живе, да странцима са поносом причамо о земљи у коју су дошли. Музеји морају да постану бренд који представља саставни део културно-туристичке понуде. Култура није трошак, већ значајан сегмент привредног развоја. Да бисмо то остварили, неопходна је динамичност, али не само у унутрашњој структури већ и у пословној стратегији и техници комуницирања – истакао је Спасић.

Чланица Градског већа, задужена за област културе, Мирослава Бабић, рекла је да Градски музејсада смештен у сецесијској палати из 20. века, најамној кући Микше Деметера – добија своју зграду у времену креативне индустрије, дигитализације и нових видова визуелних медија, са посебним освртом на едукацију.

- Музеј прихвата идеју о едукацији кроз своје колекције, збирке, едицијом каталога, годишњака. Сам одлазак у музеј требало би да образује и укључи посетиоце у своје поставке о историји простора, о томе да су предмети које виде важни сведоци живота народа који су се насељавали, одлазили и враћали. Времеплов нашег краја, путовање у прошлост, пун је изазова у очувању и представљању природњачких, археолошких, антрополошких, историјских, педагошких и етнолошких вредности. Са најлепшим погледом на бајковиту Синагогу, Градски музеј спаја јуче и данас, време иза нас и време пред нама – нагласила је Мирослава Бабић, и додала да ће се суботичка локална самоуправа и даље трудити да буде подршка и испрати напоре у остваривању даљих циљева ове културне институције.

У оквиру Градског музеја у Суботици од септембра 2002. године ради одељење у Бачкој Тополи са сталним поставкама из области биологије, археологије, локалне историје, књижевности и историје уметности.