Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

„Првомајски уранак“ на Палићу

01.05.2018.

Традиционални, тридесет и пети по реду „Првомајски уранак“ на Палићу и ове године окупио је велики број посетилаца. Једну од најпознатијих туристичких дестинација у Републици Србији данас je посетило око 40.000 људи, а  процена организатора ове манифестације је да ће Палић, у периоду од 28. априла до 2. маја, колико траје овогодишњи „Првомајски уранак“, посетити око 70.000 гостију из наше земље и иностранства.

 11817_1.jpg

Извршилац за туризам у ДОО „Парк Палић“, Радмила Шакић, изјавила је да је поред Палићког језера изложена богата занатско–угоститељска понуда уз традиционалну кухињу и специјалитете.

– На Палићу је сада незаобилазан велики луна парк, највећи у Србији, који се простире на 10.000 квадратних метара. Велика трпеза је уз обалу језера, на потезу од Мушког до Женског штранда, а Зоолошки врт има одличну понуду и деца могу сваких сат времена да хране животиње и да учествују у разним играоницама и радионицама. На Великој тераси одржава се Фестивал ракије и вина, а сви прилози намењени су за изградњу Србија парка, парка историје и географије који ће се налазити на Палићу – рекла је Радмила Шакић.

Сви смештајни капацитети су већ раније распродати, а гости су на Палић дошли из целе Србије, суседне Мађарске, Румуније и Словеније.

 11817_2.jpg

Поред језера је више стотина излетника који одмарају, а у околини Суботице велики број грађана у друштву породице и пријатеља празник проводи уз роштиљ закуску у Келебијској шуми, поред Мајдана и Радановачкој шуми или Тресета.

У оквиру „Првомајског уранка“ одржана је и 43. спортско-рекреативна манифестација „Тримби“, која подразумева вожњу бициклом, ролерима или пешачење од Суботице до Палића. 

Покровитељ ове манифестације на којој је учествовало 373 рекреативаца, што је за трећину више у односу на прошлу годину, је ресор за спорт и омладину града Суботице који је обезбедио три главне награде, док су утешне награде обезбедили ДОО „Venera Bike“, „Пионир“, Зоолошки врт Палић, ЈКП „Стадион“ и суботичко Дечје позорише.

Старт „Тримбија“ био је код зграде „Јадран“, у Суботици, а циљ испред реконструисаних спортских терена на Палићу. Сви учесници, без обзира на редослед доласка на циљ, учествовали су у извлачењу три главне (бицикл) и 23 утешне награде.

 11817_3.jpg

Традиционално су награђени најстарији и најмлађи учесник „Тримбија“ – Никола Микулић (5) и Дмитар Ковачевић (83), као и власник најинтересантнијег бицикла – дрвеног трицикла.

Извучене су и три главне награде – три бицикла, која су добили Златко Војнић, Андреј Торониј и Клементини Војнић.

У оквиру „Тримбија“ организован је и Полигон спретности за све учеснике који су на циљ стигли до 10 часова. У конкуренцији 34 такмичара, најспретнији у мушкој конкуренцији био је Никола Руски (17), а у женској Лидија Узелац (13).

11817_4.jpg