Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почео 12. Отворени куп Југоисточне Европе у једрењу за класу „оптимист”

04.05.2018.

На Палићу се, од 4. до 6. маја, одржава дванаести по реду Отворени куп Југоисточне Европе за класу „оптимист” (SEEOOC - South East Europe Open Optimist Cup), у оквиру кога се надмећу 92 такмичара узраста до 15 година из седам земаља: Мађарске, Словачке, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Македоније и Србије. Највећу међународну регату у нашој земљи, која је током протеклих 11 година окупила најмлађе једриличаре са три континента: Европе, Азије и Африке, данас је свечано отворила заменица градоначелника Суботице Тимеа Хорват.

 11820_1.jpg

Ово надметање првобитно је било покренуто као регионално такмичење које је омогућило најмлађим једриличарима из наше земље да искусе једрење по свим стандардима која важе за велике светске регате, подсетила је, отварајући манифестацију, Тимеа Хорват. Oва интернационална регата, додала је, сваке године у мају доноси много радости, смеха и дружења деце коју – без обзира на то што долазе из различитих култура и што не говоре истим језиком – повезује једрење.

– Уз младалачку веселост и дечји жамор који прати регату, озбиљност овог такмичења доказана је и чињеницом да су многи од тих такмичара постали освајачи европских и светских признања у једрењу. Уверени смо да ће ова регата бити још већа и да ће у наредним годинама такмичења постати све озбиљнија, а дружења све лепша – нагласила је Тимеа Хорват, пожелевши свим једриличарима добар ветар и успешне резултате.

Присутнима се обратио и такмичарима пожелео добре спортске резултате и председник Скупштине Спортског савеза града Суботице, Атила Кикић.

Огроман труд који је организатор манифестације, Једриличарски клуб „Палић“, уложио у развијање и побољшање ове регате донео је праве резултате: регата је постала међународно призната, а добијена је и подршка ИОДА – светског ауторитета за једрење за „оптимисте“ – као и многих светских асоцијација једрења. И ЕУРОСАФ – Светска организација једриличарских судија – подржава ЈК „Палић“ тако што омогућава да ову регату воде врхунски регатни официри и судије из целог света.

СЕЕОЦ регата је до сада угостила једриличаре из 17 земаља: Албаније, Алжира, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Јерменије, Јапана, Кипра, Кеније, Киргистана, Мађарске, Македоније, Румуније, Русије, Словачке, Словеније и Србије.

Дванаести Отворени куп Југоисточне Европе у једрењу за класу „оптимист” подржали су Министарство омладине и спорта, Покрајински секретаријат за спорт и омладину и Град Суботица.

11820_2.jpg