Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан Европе

09.05.2018.

На главном градском тргу данас је обележен Дан Европе. На штандовима са промотивним публикацијама Суботичани су могли да се информишу о Европској унији, њеним чланицама и институцијама.

11830_1.jpg

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства Илија Ђукановић рекао је да Суботица већ традиционално обележава Дан победе над фашизмом и Дан Европе и да је Србија, иако није чланица ЕУ, на европском путу, а да су њене чланице партнери Србије.

– Жеља нам је да Србија у наредним годинама постане чланица Европске уније. Што се тиче Суботице, она јесте европски град по својој традицији, историји и неговању различитих култура и језика. Битно је да наш град, наше установе, предузећа, заједно са организацијама цивилног друштва, учествују на свим конкурсима и европским фондовима. То је веома важно, јер на тај начин можемо да унапредимо живот наших грађана и рад запослених у предузећима, а задовољни би, свакако, били и корисници у нашим установама –нагласио је Ђукановић.

Обележавању Дана Европе присуствовао је и  генерални конзул Генералног конзулата Републике Хрватске  у Суботици, Велимир Плеша, који, како је рекао, већ трећи пут у своме мандату присуствује обележавању Дана Европе.

- Сигуран сам  да ће Србија у што краћем року постати чланица велике европске породице која  је пре свега битна  за свакодневни живот сваког грађанина Републике Србије као и свих држављана  у Европи, јер  је то велико тржиште од 500 милиона људи. Европа без граница и слобода кретања представља велики бенефит свих чланица ЕУ – казао је Плеша.

У сарадњи са Градом Суботицом, ЕУ инфо кутак на Тргу слободе организовали су Центар локалне демократије и Европски покрет у Србији-Суботица.

11830_2.jpg