Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почео девети Туристички форум на Палићу

09.05.2018.

У конгресној сали Велике терасе на Палићу почео је девети Туристички форум, у организацији Туристичке организације Србије, а у сарадњи са овогодишњим домаћином, Туристичком организацијом града Суботице. Форум је отворио потпредседник Владе Републике Србије и министар туризма, трговине и телекомуникација, Расим Љајић, који је поздравио присутне туристичке раднике и пожелео им успешан рад. Циљ Форума је да кроз едукативне сесије и радионице упозна представнике локалних туристичких организација са савременим трендовима у представљању и промоцији туристичких потенцијала.

11832_1.jpg 

Министар Љајић је том приликом рекао да подаци говоре о расту броја туриста и промета, да је девизни прилив у прва два месеца ове године већи за 18 одсто и да све говори о томе да ће прокламовани циљеви за ову годину бити достигнути, а они су: 3,5 милиона туриста, од тога 1,7 милиона страних туриста, 9,5 милиона ноћења и остварен девизни прилив између 1,35 и  1,4 милијарде евра.

- Код нас, као и у већини других земаља највећи број туриста, око 80 одсто,  долази из непосредног „суседства”. Зато свако регионално представљање, презентација, доприноси расту броја туриста. Ни у ком случају не занемарујемо регионална тржишта али ове године се фокусирамо на тржиште Кине, државе која је међу осам земаља по највећем броју туриста у Србији, важна нам је Русија, затим  Иран као ново тржиште – рекао је Љајић.

Он је оценио да је Палић туристичка дестинација са највећим потенцијалом, али, како је рекао, то није довољно.

11832_2.jpg 

- Очекујемо да за наредних пет година Палић искористи своје потенцијале. Још увек разматрамо неколико опција, тренутно се ради пројекат изградње отворених и затворених базена на Палићу. Видећемо да ли ће бити тај или неки други пројекат који ће да кандидује Град Суботица. То још није прецизирано али је сигурно да ћемо да учинимо много тога како би Палић у наредних пола деценије достигао ранг туристичких дестинација попут Златибора, Београда, Врњачке бање – наговестио је министар Љајић.

У прилог томе је и девети Туристички форум који, како је истакла Марија Лабовић, в.д. директора Туристичка организација Србије, има за циљ континуирану едукацију и праћење трендова у туризму, што је од значаја нарочито за локалне туристичке организације.

 11832_3.jpg

– Србија као брзо растућа туристичка дестинација треба да прати трендове како бисмо наставили позитиван тренд који имамо и до сада који се наставио и ове године са порастом броја долазака и домаћих и иностраних туриста. Морамо да пратимо трендове, јер туристи траже садржаје, доживљај, они желе да њихово време буде потпуно испуњено и управо због тога тема овог  Форума  јесте креирање, развој и промоција туристичких производа – рекла је Марија Лабовић.

У име суботичке локалне самоуправе, градоначелника Богдана Лабана и у своје име присутне је поздравио и пожелео им пријатан боравак на Палићу члан Градског већа задужен за туризам, инвестиције и међународну сарадњу, Срђан Самарџић.

 11832_4.jpg

–Једно од главних стратешких опредељења развоја Суботице је развој туризма на Палићу. Захваљујући, пре свега, Влади Републике Србије и Влади АП Војводине ми се налазимо у овом велелепном здању и уживамо у свему ономе што је до сада урађено. Палић добија ново рухо и пред нама је још доста посла. Овај важан догађај, девети Форум туризма као и низ наредних догађаја који ће се ове и следеће године одржати на Палићу као туристичкој дестинацији иде у прилог томе. Желим вам много успешног рада, пријатног дружења и спортских успеха – казао је Самарџић.

Добродошлицу свим гостима пожелео је и Небојша Радуловић, директор Туристичке организације Суботица. Он је туристичке раднике и све госте Палића замолио да укључе сва чула, да осете чаробни Палић, његову бајковиту архитектуру, природне лепоте и све остало што ово место чини посебним.   

Током наредна три дана едукативне сесије и радионице биће посвећене детаљнијем упознавању са креирањем, развојем и промоцијом туристичког производа, као и медијском комуникацијом туристичке дестинације.

Спортска такмичења и упознавање са туристичком понудом Суботице неће изостати.

Четвородневна манифестација која је на Палићу окупила туристичке раднике Србије биће завршена 12. маја факултативним излетом - обиласком Суботице и излетом на Келебији.