Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворена нова фабрика „Plastikcam East“ у Суботици

17.05.2018.

У Привредној зони „Мали Бајмок“ у Суботици данас је свечано отворена фабрика „Plastikcam East“ DOO, прва инвестиција италијанског произвођача пластичних компоненти „Kаминада“ ван граница ове земље. Свечаним пресецањем врпце нову фабрику у рад су пустили покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Огњен Бјелић, начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, аташе за економију, трговину и научну сарадњу амбасаде Италије у Београду, Матијас Клајваз, и директор компаније „Каминада“ Алдо Каминада.

 11850_1.jpg

У свом обраћању окупљенима Алдо Каминада је рекао да је његову породичну компанију, основану шездесетих година прошлог века, за отварање погона у Републици Србији мотивисало неколико фактора. Од, како је навео, јачања групе кроз интернационализацију, до важног корака у избору земље – Србије, где на једном месту имају конкурентну и приступачну радну снагу, традицију у организацији пословања која је у суперлативу у односу на остало земље Источне Европе.

Начелник Вучковић је рекао да смо сведоци да се Србија препознаје на пословној и инвестиционој мапи као држава која је стабилна за улагање, пре свега захваљујући успешној политици реформи председника Србије Александра Вучића.

У оквиру те опште слике, додао је, сматрам да постоји посебност у вези данашњег отварања индустријских капацитета компаније „Каминада“ у првој од наредних неколико фаза.

Посебност се, истакао је, огледа у томе што је локална самоуправа уз подршку покрајинске и републичке владе успела да у кратким задатим роковима уради све оно што је неопходно да би инвеститор могао да реализује свој пословни план и да свој први индустријски погон изван Италије изгради управо овде, у Суботици.

 11850_2.jpg

- Оно што ваља нагласити јесте да се посебност огледа пре свега у способности градоначелника Суботице Богдана Лабана да примени добру праксу агилног менаџмента и да локалну бирократију преобликује у ефикасну администрацију. Без таквог приступа, мишљења сам да данас не бисмо били овде – подвукао је Драги Вучковић.

Огњен Бјелић је казао да нас ова инвестиција охрабрује у уверењу да смо на добром путу, јер се страни инвеститори опредељују за конкурентне локације и оне државе које су економски и политички стабилне и имају добру стратегију инвестирања.

Говорећи о директном утицају италијанских инвестиција, он је подсетио да је чак 66 италијанских компанија инвестирало свој капитал на подручју Војводине, при чему се вредност укупно уложеног капитала креће на нивоу од готово милијарду евра, а број запослених прелази једанаест хиљада.

11850_3.jpg 

Покрајинска влада и Секретаријат за регионални развој, како је Бјелић навео, наставиће да улажу напоре како би локалне јединице у Војводини добиле  по неколико добрих и здравих инвестиција, те  на тај начин подстакле свој развој у интересу бољег живота  грађана, услова за њихово радно ангажовање и сигурније зараде.

Фабрика „Plastikcam East“ заузима површину од 2.250 квадратних метара, од чега је 1800 квадратних производног и складишног простора и 450 квадратних метара канцеларијског простора.

Производне активности у фабрици су организоване у две функционалне целине и то: бризгање компоненти од пластике и склапање компоненти у функционалне склопове.

11850_4.jpg

Инвестиција је вредна више од три милиона евра, а реализована је у рекордном року, с обзиром на то да је од момента куповине земљишта до завршетка изградње прошла свега једна година, а сама фабрика изграђена за шест месеци.

Ради се о првој од укупно планираних пет фаза изградње, у фабрици је тренутно запослено 26 радника, с амбицијом да се до краја године захваљујући повећању обима послова та бројка дуплира. Фабрика послује у режиму слободне зоне, а комплетна производња намењена је извозу.