Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Основна школа „Мирослав Антић“ на Палићу домаћин Државног такмичења из историје

19.05.2018.

У Основној школи „Мирослав Антић“, на Палићу, данас је одржано Државно такмичење ученика 7. и 8. разреда основних школа Србије из историје, на коме се надметало 342 ученика – 198 из седмих и 144 из осмих разреда – из 124 града и места и 225 основних школа из наше земље. Такмичење је свечано отворио председник Друштва историчара Србије „Стојан Новаковић“ проф. др Момчило Павловић, а такмичарима, њиховим наставницима и родитељима, гостима и организаторима такмичења обратили су се и директорица ОШ „Мирослав Антић“, Марта Шипош, секретар Секретаријата за друштвене делатности ГУ Суботица, Јасмина Стевановић, и начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић.

11854_1.jpg 

Уз констатацију да су сви ученици који ће данас одмерити знање већ прешли више нивоа такмичења и осетили радост учења, Марта Шипош је рекла да у њима „чучи“ способност логичког размишљања, добра меморија и жеља за савршенством и успехом.

– Ви, који сте данас стигли до нас, ви сте већ победници, храбри, енергични, стрпљиви и надасве јаки. Надамо се да ћете за неколико година постати млади људи који ће наставити започети посао и учинити лепшим и бољим место у коме ћете живети – казала је Марта Шипош.

Драги Вучковић је, обраћајући се присутнима у име Владе Републике Србије и канцеларије Севернобачког управног округа, рекао да се увек радује када је међу младим људима и добрим ученицима.

- Најпре бих поздравио родитеље, јер они су део наших личних историја без којих не бисмо били оно што јесмо. И зато вам хвала што бринете за своју децу. Нисам наставник, али данас сам се први пут доживео искуство са којим се они свакодневно сусрећу, а то је да видим како је то кад причате, а све време се чује дечји жагор. Сви такмичари који су данас стигли на Палић, заправо су победници. Децо, знам да имате трему, да је пред вама суочавање са ситуацијом када ћете бити само са оловком и са знањем, али не бојте се што излазите на испит пред саме себе. Не бојте се, зато што нам је Живојин Мишић лепо рекао: ’Ко не зна за страх, тај иде напред’ – нагласио је Вучковић.

У име суботичке локалне самоуправе, градоначелника Богдана Лабана и своје име, Јасмина Стевановић је такмичарима, њиховим наставницима и родитељима, као и свим гостима, пожелела добродошлицу и лепе тренутке на Палићу и у Суботици.

- Свим такмичарима желим пуно среће и успеха и да данас покажете оно најбоље што знате. Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Друштву историчара Србије ‘Стојан Новаковић’ захваљујем се што су, после једне деценије, поново одабрали школу на Палићу да буде домаћин Државног такмичења из историје ученика основних школа из наше земље – истакла је Јасмина Стевановић.

Момчило Павловић је, проглашавајући такмичење отвореним, ученицима поручио да не могу сви да победе, али да је чињеница да су, с обзиром на то да се њихова имена налазе на званичним списковима, сви они победници.

- Понесите успомене из овог мултиетничког места и наставите да се такмичите, јер ви то радите из страсти, ви то волите. Победници ће се радовати, други ће заборавити, али ће памтити Палић и Суботицу 2018. године. Желим вам пуно среће и успеха – рекао је Павловић, изражавајући захвалност свима онима који су помогли да ово такмичење протекне на најбољи могући начин.

11854_2.jpg