Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 15. Ноћ музеја

20.05.2018.

У 15. Ноћи музеја, одржаној ноћас у 47 места у Србији, на 226 локација са више од 500 различитих дешавања, посетиоце је дочекала прослава уметности и културе под слоганом „Победе и победници“. У оквиру ове манифестације, инспирисане богатим културним наслеђем, традицијом, историјом, али и знањем и иновацијама, Суботица и Палић дочекали су бројне посетиоце на 30 локација.

 11855_1.jpg

Члан Градског већа задужена за област културе, Мирослава Бабић, обилазак културних манифестација започела је од СКЦ „Свети Сава“,  где је отворена изложба „Источник“.

– Ово је година у којој цео свет обележава крај Првог светског рата. Победе и победници у Ноћи музеја инспирисана је великим жртвама које је становништво поднело борећи се и тежећи да гради слободан, бољи, праведан, лепши свет. Победници смо када изађемо и покажемо нашу унутрашњу снагу, наше интимне, хумане, уметничке победе свакодневног живота – изјавила је Мирослава Бабић.

У овој ноћи Градски музеј приредио је неколико изложби: Галерија мађарске ликовне уметности у Војводини (1830-1930.) - нова поставка Oszkár Vojnich (1864 - 1914.) Будимски сликар Ференц Фалконер (1737 - 1792.) Секељи из Буковине у Бачкој, док је као пропратни програм представљен Плесни перформанс.

У  Градској сувенирници одржана је ликовна радионица, док су посетиоци Савремене галерије Суботица имали прилику да уживају у радионицама, концерту и стручном  вођење кроз поставку diSTRUKTURA: We are living in a beautiful wOURld.

Пројекције „Споменици као победници” на фасади Народног позоришта привукле су посебну пажњу посетилаца.

У препуној сали Велике већнице у Градској кући посетиоци су уживали у концерту Етно групе „Траг“ која негује традиционалну музику Балкана.

И на осталим локацијама у граду, у Градској библиотеци, Фондацији „Данило Киш“, Синагоги, КУД Буњевка, Сувенирници, Галерији „др Винко Перчић“, Ликовној школи „Де медици“, позоришту „Деже Костолањи“, Мађарском фолклорном центру у Војводини, Заводу за културу војвођанских Хрвата, Градско удружење пензионера - Удружење „ЛУСА“ Суботица, „Piazza Italia” Суботица и многобројним другим културним установама посетиоци су имали прилику да уживају у понуди културних садржаја.

Поред 15. Ноћи музеја, у суботу, 19. маја, од 17 часова до један сат после поноћи, одржана је и манифестација „Музеји за 10“.

11855_2.jpg