Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Услужни центар у Суботици претеча јединственог управног места

23.05.2018.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић састао се данас са представницима националних савета националних мањина са седиштима у Суботици, са којима је разговарао о условима за остваривање права националних мањина у Србији и предстојећим изборима за националне савете националних мањина. Након састанка, Ружић је обишао Геронтолошки центар у Суботици, а у наставку посете обишао је и Градску управу и састао се са градоначелником Суботице Богданом Лабаном.

 11862_1.jpg

Обилазећи Услужни центар у Суботици, Ружић је похвалио напоре суботичке Градске управе да олакша комуникацију грађана и привредника са Управом и истакао да један од циљева реформе да обезбеди једноoбразност у поступању у свим локалним самоуправама. Он је изјавио да је управо овакав начин организације рада претеча јединственог управног места на чему Министарство тренутно ради.

– Са 50 милиона динара подржаћемо кроз пилот пројекат неколико општина да успоставе јединствено управно место најпре за животни догађај купопродају половних аутомобила. Реч је заправо о једном шалтеру на коме ће грађани моћи да поднесу захтев за све послове који су везани за ову ситуaцију у којој грађани имају посла са државом. Како ћемо се ми као управа организовати да тај посао завршимо наш је задатак и са тиме не смемо оптерећивати грађане – рекао је Ружић.

Министар је похвалио што је локална самоуправа у Суботици, која је вишенационална средина, омогућила да се грађани за издавање докумената могу да обрате на сва три језика који су у службеној употреби у нашем граду.

Градоначелник Лабан је изразио захвалност Влади Србије и ресорном Министарству на подршци коју пружају Суботици. Он је подсетио да је Услужни центар, уз помоћ Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), свечано отворен за рад са странкама 1. септембра 2004. године и нагласио да суботичка локална самоуправа интензивно ради на унапређењу својих услуга и приближавању Градске управе грађанима, првенствено што је могуће ефикаснијег и ажурнијег издавања докумената.

- Град Суботица добитник је специјалног признања за најбоље резултате у издавању електронских дозвола међу градским управама у Србији у 2016. години, које додељује Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД). Настојимо да и даље радимо на побољшању услова и унапређењу услуга и верујем да ћемо у томе успети – нагласио је градоначелник Лабан.

11862_3.jpg

На састанку са представницима мађарске, хрватске, буњевачке, немачке мањине и јеврејског савеза, који је одржан јутрос у седишту националног савета мађарске националне мањине, министар Ружић је најавио да ће Влада Србије на сутрашњој седници разматрати чак три закона која ће у значајној мери додатно унапредити положај националних мањина у Србији.

Ружић је објаснио да је реч о изменама прописа који уређују функционисање националних савета, права и слободе припадника националних мањина, као и службену употребу језика и подсетио да припадници националних мањина чине 13 одсто укупног становништва Србије.

С обзиром на то да је ово изборна година за националне савете, поручио је да је потребно да национални савети предузму потребне активности и мере како би сви припадници мањина били обавештени о упису у Посебан бирачки списак, а потом, када се распишу избори, о поступку гласања.

– Национални савети су тела преко којих националне мањине остварују Уставом зајамчену самоуправу у утврђеним областима друштвеног живота – образовању, култури, информисању, употреби језика и писма и зато је важно да се грађани упознају и буду на време информисани о свим активностима током овог изборног процеса – казао је Ружић.

Министар Ружић је подсетио представнике националних савета националних мањина да се до 5. јуна могу пријавити пројекти који имају за циљ унапређење информисања на језицима мањина. Министарство је ове године определило 12 пута више средстава за ове потребе у односу на прошлу годину.

11862_2.jpg